Ottolenghi gombás buggyantott tojása
Könnyű, különleges, vegetáriánus ebéd Ottolenghi éttermáből.
Előkészítési idő 10 minutes perc
Elkészítési idő 40 minutes perc
Total Time 50 minutes perc
Course Főétel
Cuisine Európai
- 1 marék szárított gomba (nálam trombitagomba)
- 3 dl forróvíz
- 60 dkg csiperke
- 4 szelet kovászos kenyér héja nélkül
- 1 dl olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 közepes hagyma felkockázva
- 1 sárgarépa felkarikázva
- 3 szál szárzeller
- 1,5 dl fehérbor
- kakukkfű
- 4 tojás
- 1 ek ételecet
- 1 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Felöntjük a forróvízzel a szárított gombát, és félretesszük. Gyönyörű színe lesz a víznek, és az illata teljesen olyan, mint a friss gombáé.
A kenyeret egyforma kockákra vágjuk, összeforgatjuk pár kanál olívaolajjal a reszelt fokhagymával, kevés kakukkfűvel és egy csipet sóval. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokon 15 percig pirítjuk.
Felszeleteljüka csiperkét , és kevés olajon visszasütjük a zsírjára, majd tegyük félre.
Öntsünk egy újabb adag olajat az edénybe, majd fonnyasszuk meg rajta a hagymát, dobjuk rá a felkarikázott zellert és a sárgarépát. Öntsük fel a borral, és főzzük pár percig.
A trombitagombát (esetleg vargányát) nyomkodjuk ki, és tegyük félre, a levét pedig forraljuk be a felére.
A zöldséges boros lét szűrjük a gomba áztatólevéhez, adjuk hozzá a félretett gombákat, és a tejfölt. Forraljuk össze, sózzuk, borsozzuk, és fűszerezzük a petrezselyem felével.
ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES BUGGYANTOTT TOJÁS
Forraljunk egy nagy lábosban vizet, dobjunk bele egy nagy csipet sót, és egy evőkanálnyi ecetet. Vegyük annyira vissza a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön. Óvatosan, egyenként, merőkanálból engedjük bele a tojásokat. Nem kell örvényt csinálni, nem kell formázgatni, csak nagyon óvatosnak lenni. Amikor mind a négy tojás benne van, zárjuk el a lángot, és hat percig hagyjuk a tojásokat a vízben. Pont tökéletes lesz az állaga.
TÁLALJUK A GOMBARAGUT A BUGGYANTOTT TOJÁSSAL
A tányér aljára szedjük a gombaragu egy részét, majd halmozzuk rá a kenyérkockákat. Erre újabb adag gomba kerüljön, majd a buggyantott tojás, amit szórjunk meg petrezselyemmel és locsoljunk meg szarvasgomba olajjal. Sózzuk, borsozzuk, és azonnal tálaljuk.