Ilyenkor, amikor nyolc napig olajban sült ételeket eszünk, egyik nap biztos befutó a túrófánk. Főleg hétköznap sütöm, olyan estéken, mint például a mai: Zálinak táncbemutatója volt, aztán átverekedtük magunkat a városon, így mire hazaértünk majdnem hét óra volt.
A túrófánk a leggyorsabb desszert
Nem túlzok, húsz perc alatt mindennel együtt kész van. A huszonötödikben pedig már el is fogyott. Nem is lehet róla túl sokat írni, mert összekeverjük és kész.
A klasszikus fánk nyilván minden szempontból veri, de talán nem is érdemes összehasonlítani a kettőt. Az minden esetre biztos, hogy míg a szalagos hanukai fánk kelesztésekkel együtt legalább két óra alatt készül el, addigra ezt már el is felejtettük.
Hozzávalók:
50 dkg túró
5 dkg puha vaj
25 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
5 dkg aszalt áfonya vagy mazsola
3 egész tojás
10 dkg cukor
nagy csipet só
olaj a sütéshez
tetejére porcukor
Minden hozzávalót gyorsan összekeverünk, majd vizes, vagy olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Forró olajban közepes hőfokon szép pirosra sütjük mindkét oldalát. Érdemes az elsőt megnézni, hogy valóban megsült-e.
Nem kötelező elem, de nagyon jó hozzá a lemon curd, vagy a baracklekvár is.
Vélemény, hozzászólás?