2008-ban találkoztam először a zamatos turbolyával, ezt a receptet akkor tettem fel a blogra. Azóta is minden tavasszal elkészül, igazi felnőtt finomság. A sok gyömbértől kicsit csípős, a bortól és a turbolyától pedig pikáns. Mi tagadás, nem éppen a gyerekek kedvence.
Zamatos turbolyát most kell szedni, már bimbóznak a virágok, de még nem bontottak szirmokat, ilyenkor a legfinomabb. Én utána is szeretem salátaöntetbe tenni, de akkor már nem ennyire zsenge, friss az íze.
Zamatos turbolya gyorstalpaló
Latinul Anthriscus cerefolium. Bár a franciák termesztik is, és 150 éve még a magyar háziasszonyok is sokkal jobb barátságban voltak vele, manapság. Nagyon jellegzetes, enyhén ánizsos, fűszeres íze van, ami pont olyan megosztó, mint a koriander zöld. Érdemes kipróbálni, mert vagy nagyon szereti valaki, vagy ki nem állhatja, de ezt bizony csak megtapasztalás útján lehet biztosra megmondani. Ha az édesköményt szereted, akkor jó eséllyel a zamatos turbolya is ízleni fog!
A zamatos turbolya 50-70 centi magasra nő, halvány,, de legalábbis a petrezselyemnél halványabb, kissé fényes, zöld leveleit, fehér, ernyős virágzatát, könnyű felismerni, ha megérezzük édeskés, ánizsos illatát. Nem véletlenül édes petrezselyem az egyik régi magyar elnevezése.
Főként erdőszéleken, parkok eldugottabb részein, útmentén él, ezért könnyű vele találkozni. Mivel levele igencsak hasonlít más, mérgező fajokhoz, ezért fontos felhívnom a figyelmet arra, hogy csak az szedje, aki nagy biztonsággal felismeri nemcsak a zamatos turbolyát, de azokat a növényeket is, amikkel összekeverhető! Bár az ernyős virágzatú növényeknél fontos határozóbélyeg az illat, nem bízhatunk csak a szaglásunkban. Minden esetre jó tudni, hogy a mérgező növényeknek jellegzetes taszító illatuk van. Ilyen illat (nevezzük csak szagnak) például az egérpisi, amit felismerhetünk a bürök, az ádáz, a csormika, és a bódító baraboly vagy csemege baraboly esetén.
Zamatos turbolya leves:
5 szép szál sárgarépa
1 közepes fej hagyma
5 dkg vaj
5 cm gyömbér a vastagabb részéből
zamatos turbolya (kb. 2 csokor petrezselyemnek megfelelő mennyiség
só, bors
0,5 dl száraz fehérbor
A hagymát apró kockákra vágtam, a gyömbért megpucoltam, és a nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Egyszerre dobtam a vajra, kicsit megsóztam, és megpároltam. Vékony karikákra vágtam a sárgarépát, és a hagymán megdinszteltem. Felöntöttem vízzel, puhára főztem. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a bort. Mikor megfőtt leturmixoltam. A turbolyát apróra vágtam, mintha petrezselyem lenne, és belekevertem a levesbe, de már nem főztem vele tovább.
Langyosan a legfinomabb!
[…] inkább egy fűszeres levest ennétek gyömbérrel és turbolyával, akkor ezt a receptet érdemes […]