A tegnapi kelkáposzta főzelék után a férjem, aki itthon gyengélkedik (jaj, hogy ez mennyire csodálatos szó, örülök, hogy végre le tudtam írni!) süteményt kívánt. A gyerekek pedig már régen emlegettek egy Snickers sütit, de abból olyan sokat dobott ki a kereső, hogy inkább kitaláltam egy sajátot. Nem is hívom Snickers sütinek-nek, inkább csak sós mogyorós, karamellás süti a neve.
A tésztája egyszerű kevert tészta lenne, ha nem lenne benne pörkölt sós mogyoró aprítva, mogyoróvaj, csokoládé, vanília, csokidarabok és még egy pici rum is a csokoládés részben.
A legjobb mégis a teteje, ahol sós karamell szószban sorakoznak a sós mogyoró darabok.
Nagy volt az érdeklődés a sós mogyoró iránt
Még el se kezdtem a sütit, amikor jött a lányom, hogy ő szeretne enni a mogyoróból. Ha többet nem, akkor legalább 4 darabot.
Aztán a fiam jelezte finoman, hogy szerinte valahogy fel kéne pörgetni a sütési időt, és hát persze a kutya is nagyon lelkes volt, bízott benne, hogy leejtem majd, és ha már a földre került, akkor felajánlom neki a lehetőséget a befalására.
Egyedül a férjem nem izgult, úgy tűnik ő tényleg megfázott úgyhogy bealudt a kanapén.
Sós mogyorós, karamellás süti
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg étcsokoládé, magas kakaótartalommal
- 6 dkg sós földimogyoró
- 20 dkg cukor
- 1 kk vanília kivonat
- 15 dkg földimogyoróvaj (ha lehet, akkor a darabos fajta)
- 3 tojás
- 10 dkg tejföl
- 15 dkg liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 ek kakaópor
- 2 ek rum
A tetejére:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 0,5 dl tejszín
- 1 nagy csipet só
- 2 nagy marék sós mogyoró
A cukrot egy magasabb falú kislábosba tesszük, és kis lángon elkezdjük melegíteni. Nem kevergetjük, legfeljebb picit rázogatjuk. Amikor a cukor teljesen felolvad, és mindenhol egyenletesen halvány barna, hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük. Óvatosan hozzáöntjük a tejszínt, majd a sót. Hagyjuk langyosra hűlni, miközben a sütemény sül.
A sütemény elkészítéshez előmelegítjük a sütőt 175 C-ra. Egy téglaformát kibélelünk sütőpapírral, majd félretesszük.
A csoki felét mikróban kiolvasztás funkción óvatosan megolvasztjuk. A mogyorót és a maradék csokoládét is késes robotgéppel apróra vágjuk.
A vajat, a cukrot és a mogyoróvajat és a vanília kivonatot egy keverőtálba tesszük, és habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a tejfölt.
Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, az apróra vágott földimogyorót, a lisztet, és a sütőport, majd az egész keveréket a nedves részhez adjuk.
A massza felét egy másik tálba tesszük, hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, a maradék finomra vágott csokoládét, a rumot és a kakaóport. Összekeverjük.
Felváltva, kanalanként, a fehér és a csokoládés tésztát a formába tesszük, majd egy hurkapálca segítségével márvány mintát keverünk bele. Kb. 50-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.
A formában hagyjuk húsz percig, mielőtt kiborítanánk. Csak a teljesen kihűlt sütit szeleteljük.
Szeletelés előtt meglocsoljuk a sós karamella szósszal, majd megszórjuk a maradék sós mogyoróval.
[…] barátnőm bízott benne, hogy viszek a férje szülinapjára sós karamell tortát, és ki is találtam valamit, de aztán nem volt időm formát rendelni hozzá, így egy […]