A rugelach negyven éve még egyáltalán nem volt ám ennyire finom. Létezett, de csak tejfölt kevertünk a tésztához, és szóba sem jött se a csokoládé, se a nutella töltelék, ez utóbbiról nem is hallottunk, de valódi pisztáciát is csak kevesen láttak, hogy a legfontosabb azóta beállt változásról a krémsajtról ne is beszéljek. Pedig a rugelach igazi sikerét egyértelműen a krémsajtnak köszönheti, és persze a New-Yorki zsidóknak, akik nem féltek hozzányúlni a lengyel változathoz. Ez a legismertebb zsidó sütemény a világon, még rugelach nap is létezik, méghozzá április 29-én.
Létezik egyébként izraeli stílusú rugelach is, aki csak az amerikait ismeri, csodálkozik is, mennyire más a kettő. Készült már róla videó, ha megtalálom beteszem ide.
A rugelach titka
Nincs sok titok, valóban sok vaj és krémsajt kell bele, attől jó zsíros lesz a tészta, és hát a sok zsír és cukor együtt az sajnos mindig nagyon finom. A kész tésztát hűteni kell felhasználás előtt. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert bár elég lehet neki egy óra is, sokkal szebb lesz a végső forma, ha egy egész éjszakát érett a tészta.
Hozzávalók 24 darabhoz:
180 g szobahőmérsékletű vaj
250 g hűtőhideg krémsajt (Philadelphia szerű)
100 g porcukor
300 g liszt
A tetejére egy egész tojás
Fahéjas vagy sima kristálycukor
A tésztához a vajat előbb a porcukorral, majd a krémsajttal dolgozom össze, végül mehet bele a liszt. Só nem kell, mert a krémsajt pont annyira sós, hogy az elég. Nem kell túl sokáig gyúrni, géppel 5 perc az egész. A kész tésztát két részre osztom, becsomagolom fóliába és mehet a hűtőbe.
Lisztezett felületen nyújtom kb. 3 mm-es körré, amit megkenek a választott töltelékkel, majd pizza szeletelővel 12 részre osztok, és feltekerem a kis kifliket.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, lekenem a tojással, megszórom a cukorral. 175 fokon sütöm szép pirosra, kb. 20 perc alatt.
A töltelékek:
A pisztáciás:
Jó minőségű, 100%-os pisztácia magkrém, plusz apróra vágott pisztácia.
A csokis:
A Fabric csokoládémaufaktúra 60%-os kulumbiai étcsokija megolvasztva, megszórva durvára vágott dióval és mazsolával.
A kerek az nutellás és mogyorós, de nem kiflinek vágtam fel, hanem téglalappá nyújtottam a tésztát, vastagon megkentem nutellával, és jól megszórtam még apróra vágott mogyoróval, majd feltekertem, és mint egy kakaós csigát szeleteltem. Ezt is lekentem tojással.
Vélemény, hozzászólás?