2007-ben írtam eredetileg ezt a fűszeres rózsaszörp receptet, amikor anyunak nagyon sok, gyönyörű vörös rózsája nyílt a kertben. Szerintem legalább öt éve nem olvasható, de most valaki egy követen keresztül kereste rajtam, így gyorsan megkerestem.
A rózsaszörp sokkal finomabb, mint gondolnánk, egyáltalán nem csak egy édes piros szirup! Nyáron pár mentalevéllel, kevés citrommal és jéggel az egyik legfinomabb üdítő!
Fontos, hogy csak olyan rózsaszirmot használjatok a fűszeres rózsaszörphöz, ami nem volt permetezve, és minél sötétebb vörös legyen!
Hozzávalók:
40 dkg vörös rózsaszirom
2 l víz
1 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
10 szem szegfűbors
1 rúd vanília
1 citrom héja
1 kg cukor
A szirmokat egy nagy fazékba teszem, és felöntöm a vízzel. Addig főzőm alacsony lángon, amíg teljesen ki nem fehérednek. Nagyon össze fog esni, könnyű lesz leszűrni. Miután leszűrtem, beleteszem a fahéjat, a vékonyan lehámozott citromhéjat, és a fűszereket is. A vaníliát félbevágom, de nem kaparom ki a belsejét, úgy teszem vissza a szörphöz.
Két liternyi szörphöz, kb. 1 kg cukrot használok, de ez ízlés dolga, lehet több is. Addig főzőm a szörpöt, amíg a cukor elolvad, majd leszűröm, és üvegekbe töltöm.
Amikor isszuk, egy nagy kancsóba mentát és citromkarikákat teszek, jéggel, szörppel, és vízzel töltöm fel, és hatalmas poharakba öntöm.
Vélemény, hozzászólás?