Decemberben semmire nincs idő, és ha még egy klassz kis vírus is elkapja a családot az évvégi hajtás közben, akkor aztán borul minden. Ilyenkor szoktam olyan dolgokat főzni, amit különben a legnagyobb szentségtörésnek tartanék, mint például a tökéletes rizottó kuktában. Márpedig el kell ismernem, nem csak hogy krémes, de még sincs szétfőve, de az éttermi rizottók 99-%-nál is sokkal finomabb, és negyedóra alatt elkészül.
Egy apróság viszont szerintem kihagyhatatlan: a jó alaplé, vagy húsleves. Persze ez mindig kell a rizottóhoz, de amikor az ember az ágyat nyomja, vagy valami más miatt nem ér rá még csak a konyha környékére se menni, akkor hiányozhat. Én ilyenkor vetem be mindig az elektromos kuktámat, és egy négyórás programmal megfőzöm a levest. Aztán befőttes üvegekbe szűröm, és már mehet is a hűtőbe további feldolgozásig (rizottó, főzelék, raguleves, stb.).
És most pont volt két üveg levesem a hűtőben, amikor megint a szemem elé került a nyolcpercesnek mondott rizottó. Nos, a nyolc perc nem igaz, mert a kuktának fel is kell fűtenie magát, előtte a hagymát még meg kell dinsztelni a vajon, és a gombát is fel kell szeletelni, de a negyed óra rendben van akkor is, ha maga a főzés szerintem csak hét perc.
Rizottó kuktában?!
Elég nagy butaságnak tűnik, hiszen minden rizottó rajongó tudja, hogy kedvenc étele attól lesz igazán finom, hogy a rizst folyamatosan kevergetni kell a főzési idő alatt, ezzel segítve, hogy a keményítő kioldódjon belőle, és a végeredmény tökéletesen krémes legyen.
De Heston Blumenthal szerint a nagy nyomás alatt főtt rizsből majdnem ugyanolyan jól kioldódik a keményítő, mint a kevergetéstől!
Kipróbáltam, és valóban! A kuktám szerint a rizst 10 percig kell főzni puhára, a rizottós receptek 8 percet ajánlanak, de szerintem a 7 perc hoz tökéletes állagot. Viszont azt is fontos leírnom, ez egészen biztosan függ a rizstől, és a kuktától is (mekkora nyomást tud létrehozni), úgyhogy érdemes kicsit próbálkozni vele. Ennek ellenére ezt a módszert bátran ajánlom mindenkinek, aki bármi okból időhiányban szenved, és hát ugye, ki nem?!
Hozzávalók 4 adaghoz
1 fej hagyma
1/8 cikk zeller (el is hagyható)
2 ek vaj
1 ek olívaolaj
1 bögre rizottó rizs
2 bögre alaplé (vagy húsleves)
½ bögre száraz fehérbor (rajnai rizling)
30 dkg gomba (legjobb, ha előre le van egy kicsit pirítva, de én csak beleszórtam most)
+pár evőkanál hideg vaj
10 dkg frissen reszelt parmezán
annyi forró alaplé vagy húsleves, amennyivel még tálalás előtt beállíthatjuk a sűrűséget
A hagymát felkockázom, a zellert lereszelem, majd mindkettőt megdinsztelem a vaj és az olívaolaj keverékén. Átöntöm az elektromos kuktába, rászórom a rizst, felöntöm a forró alaplével, és a borral, ha nem volt só az alaplében, akkor sózom is, beleszórom a gombát. Lezárom a kuktát, és a rizs programot állítom be, amit leveszek 10-ről 7 percre (nyomás közepes érték).
Közben lereszelem a parmezánt és melegítek még levest, majd visszabújok az ágyba.
Amikor lejárt az idő, kiengedem a gőzt, a rizottóba dobom a vajat és a parmezánt, és beállítom a sűrűséget a maradék alaplével.
Bekanalazom a forró, tökéletes rizottót, és hagyom, hogy vérré váljon bennem.
Ez pedig egy gyors forró leves, ha valami másra vágynál.
Vélemény, hozzászólás?