Hölgyeim és uraim, a nagyanyám röhög a sírjában! Annyiszor kérdeztétek ugyanis, hogy pontosan, akarom mondani PONTOSAN hogyan készül a juhtúrós sztrapacska, hogy elővettem a mérlegem és mindent kimértem. Úgyhogy ha pont ilyen krumpliból, pont ilyen légnyomáson és hőmérsékleten, ugyanebben a faluban készítetek sztrapacskát, akkor tökéletes lesz, ígérem!
Juhtúrós sztrapacska kisokos
Szolvák étel valóban, de nem igaz, hogy nem sztrapacskának hívják
Vagy hát legalábbis annak is hívják bizonyos helyeken, és jó eséllyel meg is értik. A sztrapacska szlovákul főleg halušky, de lehet strapačky is, tésztája a halušky, ami nevéből adódóan a galuskához , vagyis a nokedlihez hasonlít. Mint a FB csoportban megtudtam, Szlovákiában az igazi „strapačka” (strapacska) mindig savanyú káposztával készül brindza nélkül. A káposztától lesz ugyanis kócos az étel vagyis „strapatý” innen az elnevezése: strapačka, és a juhtúróst csak Magyarországon illetik ezzel a névvel, pedig az nem is kócos.
Mivel azonban nyers krumplival készül, ezen a vidéken Erdőbénye környékén (és a Zemplén bizonyos részein, sok szlovák lakossal) főleg nyers krumpli galuskának hívták, és nem sztrapacskának.
Hogy mi kerül rá, az mellékes, de hogy mi bele, az fontos!
Lehet vitatkozni azon, hogy a juhtúrós (bryndzás) szalonnás, a tehéntúrós tepertős, a savanyú káposztás, vagy a barna vajas bryndzás a legfinomabb-e, de teljesen felesleges. Egy valamit állíthatok, tejfölt csak az utóbbi évtizedekben tesznek rá, méghozzá azért, mert jóval olcsóbb, mint a jó minőségű juhtúró, sőt, állítólag vannak olyanok akik nem szeretik az intenzív juhtúró ízt. (Ezt elképzelni se tudom!)
Nincs benne tojás!
Van pár alapszabálya, annak, hogy a sztrapacska tökéletesre sikerüljön:
- Sütni való, lisztes burgonyát használjunk, mint pl. a gombóchoz.
- Tojás nem kell bele, sőt, tilos!
- A liszt a krumpli maximum harmada lehet, különben nem érezni a krumpli ízét, és ki akar nokedlit enni sztrapacska helyett?!
- Éppen csak fel kell jönnie a víz tetejére, azonnal le kell szűrni, ha esetleg marad benne pici éppen csak roppanós krumpli darabka, az különleges szerencse, ritkán sikerül ennyire jóra!
- Csak a kézgyilkos krumplireszelővel reszelt krumpli az igazi, különben nem ad közben annyi levet, nem lesz igazi a tészta. Szerencsére már kaphatók ilyen tárcsák is a jobb gépekbe.
- Nem öblítjük a galuskát, hanem azonnal valamilyen forró zsiradékba forgatjuk!
- A sztrapacska a rizottó mellett a másik étel, amit azonnal enni kell, mert minden perccel veszít a frissességéből. Persze elfogy a hideg, serpenyőbe hűlt maradék is.
- Szép, szép, amikor a tetejére halmozzák a juhtúrót, amin gyönyörű barnára sült tepertődarabok kelletik magukat, de ezt hagyjuk meg az éttermeknek. A legfinomabb sztrapacska ugyanis nem szépségdíjas: még a serpenyőben összekeverik, így klasszul meg is olvad a juhtúró.
Na de jöjjön a pontosan kimért sztrapacska receptje!
3 kamasz vagy 4 felnőtt részére:
A galuskához:
75 dkg sütni való lisztes burgonya tisztán számolva
25 dkg sima liszt
1 púpos teáskanál só
3 liter forró sós víz a főzéshez
12 dkg füstölt szalonna vagy mint nálunk, füstölt héjas libabőr
30 bryndza (nagyon jó minőségű, szlovák legyen)
A vizet feltesszük forrni. A szalonnát/libabőrt apró kockákra vágjuk, egy nagy serpenyőben kiolvasztjuk.
A krumplit lereszeljük. Ha négyoldalú reszelőnk van, nagyon vigyázzunk az ujjainkra! Legyünk előrelátóak, és tekerjük be szigszalaggal, vagy fogjuk a krumplit szilikon kesztyűvel. Ha viszont van krumplireszelő tárcsánk a robotgépben, akkor csak toljuk át rajta krumplit.
Gyorsan adjuk a krumplihoz a lisztet és a sót, majd az összekevert masszából dobjunk egy galuskányit a vízbe. Ha egyben maradt, jöhet a szaggatás. Ha szétfő, menjen még egy pici liszt, de csak apránként! Szűrjük re, közben újra forrósítsuk fel a zsírt. Öntsük bele a galuskát, keverjük el, majd zárjuk el a lángot. Morzsoljuk rá a juhtúrót, keverjük össze, és már tálaljuk is a világ legjobb sztrapacskáját!
Na, kitaláljátok, mi volt gyerekkorom kedvenc étele? És Zálié? Bizony a juhtúrós sztrapacska! Erdőbényei nagyanyám nagy mestere volt, tíz perc alatt összedobott egy adagot, és arra is hajlandó volt, hogy valóban csak egy szem krumpliból egy adagot megfőzzön nekem.
Ilyenek a nagymamák!
Jöhet még juhtúró? Itt egy finom cukkinis pite!
Andrea
Tokaj közelében felnőve ugyanez volt a kedvenc ételem. Főiskolásként nagymamám busszal behozta Nyíregyházára a kollégiumba, meg melegen. és O csinálta mindig, hogy ha túl sok let eresztett a krumpli, kanállal leszedte és apránként adagolta vissza. így nem kellett annyi liszt hozzá …
fuszereslelek
Jaj, ez de érdekes! Bárcsak emlékeznék rá, hogy az én nagymamám is csinált-e ilyet! Milyen jó ötlet, és milyen klassz nagymama!
Hegedus Katalin
Kedves Eszter! Számomra jobb, hogy nincs benne tojás, de miért TILOS beletenni?
Üdvözlettel, Katalin
fuszereslelek
Természetesen a tilos az túlzás, de ha jó minőségű a krumpli, akkor csak ront rajta, nem lesz olyan finom.