Nyári uborkaleves recept annyi van, mint égen a csillag, és én mindegyiket nagyon szeretem. Ha lehet azt mondani, hogy egy leves az én műfajom, akkor az uborkalevesre ez száz százalékban igaz! Szeretem, ha kovászos uborkából készül, oda vagyok érte, ha csemegeuborka, vagy izraeli sós uborka az alapja, de jöhet anyukám receptje is, amiben előbb bizony megfő az uborka és csak utána lesz jéghideg.
De az a levantei uborkaleves a legjobb mind közül!
Hívhatnánk egyszerűen zöldfűszeres uborkalevesnek is, hiszen annyiféle zamatos, illatos zöldfűszer kerül bele, amennyit egy átlagos ételbe talán soha nem teszünk, csakhogy ennek a levesnek a testét a tahini, vagyis a szezámmag paszta adja. Nem véletlen érkezett a levantei vidékről.
Furcsán hangzik? Pedig muszáj kipróbálni!
Pont csak annyi kell bele, hogy a Michelin ellenőrök kivételével kevesen fogják megmondani, hogy benne van, viszont ad valami nagyon kellemes közel-keleti sűrűséget a levesnek. Valami olyat, amit errefelé egyszerűen nem ismerünk.
A koriander mennyisége is szokatlan, ugyanis egy egész (nagy) csokor kell bele, de ha hiszitek ha nem, egyáltalán nem lesz tolakodó, persze szeretni azt kell hozzá! A menta, fokhagyma, petrezselyem, kevés kapor, gyömbér, citrom és újhagyma viszont kerekké teszi az egészet, az alapos turmixolás a sok uborkával, zsíros görög joghurttal pedig könnyűvé, habossá és hűsítővé. Ha kicsit klasszikusabb zöldekkel főtt levesre vágysz, itt érdemes továbbolvasni!
Mi tettünk a sajátunkba egy pici zöld csilit is, éppen csak annyit, amennyit az ember még szívesen fogyaszt ebben a kánikulában.
Nyári, levantei, és nagyon friss
4 tányérhoz
2 kígyóuborka
1 nagy csokor korianderzöld
1 csokor petrezselyem
2 ág menta
2 szál kapor
3 ek tahini
1 citrom leve
3 dl görög joghurt
só
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma
darabka friss gyömbér
pár deci jéghideg víz
extraszűz olívaolaj
zöld csili ízlés szerint
Az uborkaleveshez mindent feldarabolunk, de az uborkából és a zöldfűszerekből is félreteszünk egy keveset a tálaláshoz. Turmixkehelybe tesszük a hozzávalókat előbb a tahini, joghurt és víz nélkül. Ha van jégdaráló funkció a gépen, akkor könnyű dolgunk van, másfél perc alatt sima, elképesztően illatos pasztát készít a fűszerekből. Ha ez megvan, mehet hozzá a joghurt és a tahini, a legmagasabb fordulatszámon, majd amikor már biztosan minden sima, akkor annyi víz, amennyi a kellemes levesjelleghez szükséges. Ez nem sok, maximum 2 dl, az uborka ugyanis tele van vízzel.
Érdemes azonnal, hűtött tányérokba önteni, meglocsolni olívaolajjal, és a félretett zöldekkel megszórni, de egy órára be is tehetjük a hűtőbe, csak mielőtt tálaljuk, turmixoljuk át újra.
[…] Koriander gyűlölők természetesen cserélhetik utálatuk tárgyát további petrezselyemre. […]