Az a helyzet, hogy hozzánk is beköszöntött a covid-fáradtság. Nem akarom részletezni, hogy március óta mennyire igyekszünk megvonni magunktól a család és a barátok társaságát, de eléggé kivagyok már. Ki tudja mi történhetett, de a barátaink is pont most jutottak arra a pontra, hogy kész, muszáj egyszer legalább találkoznunk. Ezért készült a narancskrémes máktorta, csakhogy nem is én sütöttem meg először, hanem Mariann barátnőm. Ő külön szolgálta fel a narancskrémet és a tortát, egyszerűen mindenki szedett egy kis krémet a tányérjára.
Róla tudni kell, hogy valamiért ragaszkodik ahhoz, hogy ő nem is igazán tud se főzni, se sütni. Megjegyzem ez egyáltalán nem igaz, sőt, pont ő az egyike azon keveseknek, aki hajlandó rám főzni, és én mindig olyan hálás vagyok, amikor valamit az asztalra tesz. Most például kitalálta ezt a narancsos mákos sütit, ami annyira jól sikerült, hogy pár nap múlva újra kellett sütnöm.
Narancskrém és mák, mindig nyerő páros
A máknak van pár klasszikus párja, amivel mindig tökéletes. Nem véletlen sütjük együtt meggyel, citrommal és naranccsal vagy szilvalekvárral, mint a flódniban. Egyszerűen nem lehet mellényúlni ezekkel. És ha még azt is elárulom, hogy gluténmentes és lisztmentes, akkor talán azoknak is izgalmas lesz a recept, akik nem ehetnek ilyesmit.
A máktorta két nap múlva még jobb!
Vannak ételek, amiknek jót tesz egy kis állás, amit akár érésnek is nevezhetünk. Sokkal jobban hangzik legalábbis. Ebben az esetben két napot javaslok, amit talán lehet is tartani, ha nem vágjuk meg a tortát.
Ha elkövetjük azt a hibát, hogy idő előtt megkóstoljuk, akkor sajnos vesztettünk, mert onnantól fogva rá fogunk járni, nincs mese.
Hozzávalók a máktortához:
26 centis formához
- 20 dkg cukor
- 20 dkg darált mák
- 5 nagy tojás szétválasztva
- 1 nagy csipet só
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 narancs reszelt héja
A narancskrémhez:
- 4 dl habtejszín
- 2 zacskó habfixáló
- 3 dl lecsepegtetett görög joghurt
- 15 dkg narancslekvár
- 1 narancs héja és leve
- 10 dkg narancslekvár
- 50 cl narancslikőr esetleg más gyümölcslikőr
A cukor felét és a tojások sárgáját elektromos habverővel habosra, vagyis szép fehérre keverjük. Érdemes ezt addig csinálni, amíg a cukor elolvad.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a több részletben hozzáadott maradék cukorral és a sóval.
A sárga masszához keverünk egy keveset a fehérjéből, amivel kissé fellazítjuk, majd több adagban óvatosan hozzáforgatjuk a többit is, végül kanalanként a darált mákot és a fahéjat is beleforgatjuk.
Sütőpapírral béleljük a tortaformát, belesimítjuk a masszát, majd a máktortát hideg sütőbe tesszük, amit 160 fokra állítunk légkeverésre. Felfűtéssel együtt 40 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük és három részre vágjuk.
A narancskrémhez a tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd belekeverjük a görög joghurtot és a többi hozzávalót. A krém nem túl édes, de ez így jó, remekül kiegészíti majd a tömény máktortát.
A tortalapokat vékonyan megkenjük a likőrrel elkevert narancslekvárral, ezekre halmozzuk a krémet szép sorban. Fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük 48 órára.
Habfixáló?!
Tudom, hogy sokan húzódoznak a habfixálótól, mert csak egy gyanús por, amit „feleslegesen” teszünk az ételeinkbe, és nagyanyáink sem használták.
Egyrészt igaz, valóban nem használták, másrészt pedig azért a világ halad. De a legfontosabb, hogy a habfixáló tkp. csak keményítő, úgyhogy nincs okunk félni tőle. Olyankor szükséges, amikor nem használjuk fel azonnal a habot, és nem szeretnénk, ha levet eresztene, vagy összeesne.
Használható helyette bizonyos esetekben zselatin is, de azzal is akadhat gondja pl. egy vegának. A habfixálót mindig akkor adjuk a habhoz, ha már félig, vagy egy picit jobban felvertük.
RAgi
Miért szerepel kétszer a narancslekvár? Nem derült ki.
fuszereslelek
Bocsánat, csak most látom a kommentet. Azért, mert kell a tortalapokra is, és a krémbe is.
Somogyi ottone
.nagyon finom
Liszai Tünde
Mi a jelentősége a hideg sütőnek? Meg fogom sütni, úgyis mák kattanásom van.
fehernyul
A tészta összeállításánál nem szerepel a narancshéj. Illetve az nem inkább 5 cl narancslikőr?
Éva
Kedves Eszter!
Újabb sikerdarab a te recepted alapján.saját készítésű narancslekvárommal.
Én nem tudtam 3 lapba vágni, csak félbe, de így is nagyon finom volt, kosárlabdás társaimmal tartott összejövetelen debütált. Mindenki a receptet akarta, hát megosztottam velük.Azt hiszem, ez nekem karácsonyi torta lesz.Nagyon ízlett!
fuszereslelek
Jaj de jó 🙂 Ennek tényleg nagyon örülök!
Renáta
Isteni finom 80.születésnapi meglepetés kerekedett belőle! Szuper recept! Köszönöm!