Nem érdemes tagadni, az egész család cheesecake rajongó. Még a születésnapi torták is krémsajtból készülnek általában. Viszont a mézeskalácsot az illatán kívül nem nagyon szeretjük. Most viszont kipróbáltam, hogy mi lenne, ha sütnék egy mézeskalácsos cheesecake -et?
A választ is tudom a kérdésre: nagyon jó ötlet volt!
A mézeskalácsos cheesecake maga a december, ízben is és illatban is. Annyira finom, hogy szinte már ezért érdemes mézeskalácsot sütni, de ha mégsem, akkor biztosan ti is kaptok pár Mézit, vagy legalább néhány hópelyhet ajándékba! Minél fűszeresebb, annál jobb!
A krémsajtba tettem étcsoki chipset, a tetejére pedig házi karamellkrémet, szóval senkinek nem kell aggódni, megvannak a kalóriák. A csoki nagyon finom, de ha esetleg kimarad, az nem akkora tragédia, mint ha a karamell krémet spóroljuk le, mert az viszont kötelező eleme a tortának. Mehet bele egy kis whiskey is. Nyilván.
Hozzávalók a mézeskalácsos cheesecake -hez:
A mézeskalács alaphoz:
10 dkg mézeskalács ledarálva
6 dkg vaj megolvasztva
A krémsajtos réteghez:
75 dkg natúr krémsajt
3 egész tojás
12 dkg cukor
2 ek mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg étcsoki chips
A sós karamell szószhoz:
10 dkg cukor
10 dkg vaj
0,5 dl tejszín
nagy csipet só
2 ek whiskey
A tetejére:
mandulapehely
A vajat összedolgozzuk a mézeskalács morzsával, majd egy 26 centis formába simítjuk. 180 fokon 6 percig sütjük.
A krémsajtot elkeverjük a többi hozzávalóval és a kekszes alapra simítjuk. 25 percig sütjük vízfürdőben: a formát alufóliába csomagoljuk, majd egy megfelelő méretű tepsit félig töltünk forró vízzel, és ebbe állítjuk a formát.
Ha kész, teljesen hidegre hűtjük.
A cukrot alacsony lángon, kevergetés nélkül karamellizáljuk, majd óvatosan(!) felöntjük a tejszínnel, végül folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, a whiskey-t és a sót. Addig keverjük, amíg minden újra elolvad benne. Ha langyosra hűlt, a mézeskalácsos cheesecake tetejére öntjük, és tovább hűtjük. Végül megszórjuk a mandulával.
Videó itt.
Vélemény, hozzászólás?