November vége felé azt hiszem eljött az idő a nyáron eltett befőttek megkezdésének. A meggyes babka több szempontból tökéletes uzsonnára való sütemény, de az egyik amiért jó, az az, hogy pont elnyel egy üveg nyáron eltett meggyet. Vagy cseresznyét. Esetleg őszibarackot.
Ez egy jóval egyszerűbb, olcsóbb kiadása a csokoládés babkának, és hozzám először a lánykori nevén, vagyis krantz néven került, és bevallom, babkának azóta is csak a csokoládésat hívom, minden más krantz néven fut. De mit lehet tenni, ha a világ a pólis nagymamáért, a babkáért rajong? A krantz kicsit olyan bohém nagybácsi hozzá képest.
Hozzávalók két meggyes babkához, hideg napokon krantz-hoz:
53 dkg sima liszt
4 dkg puha vaj
2 kk instant élesztő
1 citrom reszelt héja
3 nagy tojás
1,2 dl langyos víz
10 dkg cukor
nagy csipet só
1 üveg meggybefőtt magozva, vagy fagyasztott meggy
10 dkg jó minőségű étcsokoládé, felaprítva
5 dkg mandulaforgács
A sziruphoz:
10 dkg cukor
1 dl víz
1/2 citrom leve
A lisztből, tojásból, puha vajból, élesztőből, cukorból, sóból, citromhéjból és vízből tésztát dagasztunk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megszórjuk a töltelékkel, a lereszelt csokival és a lecsepegtetett meggyel. A tésztát feltekerjük, majd hosszában félbe vágjuk. Az így kapott két részt összetekerjük (így), elfelezzük, és 1-1 sütőpapírral bélelt téglaformába tesszük, majd a tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal. 20 percet még pihentetjük, végül 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a szirupot: a cukrot összefőzzük a vízzel és a citrom levével. A forró babkát, akarom mondani krantz-ot azonnal meglocsoljuk a sziruppal, amikor kikerül a sütőből.
Langyosan a legfinomabb, de forrón is ér!
Egyébként a meggyes babkáról nekem mindig a jó, házi, szilvalekváros bukta jut eszembe. Meg is sütöm jövő héten, mert nélküle nem lehet vége az ősznek! Érdekes, hogy bár a szilvalekvárt szinte minden felnőtt szereti, a bukta lassan kezd eltűnni a vasárnapi ebédek után. Lehet, hogy kiszorítja a meggyes babka?
Vélemény, hozzászólás?