Nálam a staféta az Eggs benedict projektben, és végre beindulhat a recept megcsavarása! Ha étlapot írnék, tuti modern változatnak nevezném, de mivel éttermem nincs, ezért blogot írok. Így aztán az étel neve is egyszerűen csak marokkói eggs benedict.
Mitől marokkói az eggs benedict?
English muffin helyett meloui-t sütöttem alá, ami egy rghaif. Lefordítom. Ez egy marokkói, serpenyőben készülő lepénykenyérféle, amit olívaolajjal és vajjal is alaposan megkenegetünk, tekerünk, csavarunk, majd megsütünk. Igazság szerint annyira finom, hogy eggs benedict nélkül is egy zseniális reggeli lehet, hát még azzal!
Hozzávalók 8 darab melouihoz:
12,5 dkg sima liszt
18 dkg rétesliszt
2 tk cukor
1/2 kk só
1/4 tk szárított élesztő
kb. 2 dl langyos víz
A nyújtáshoz:
1 dl olívaolaj
5 dkg puha vaj
A szóráshoz feltekerés előtt:
3 dkg rétesliszt
1 kk sütőpor
Előbb összegyúrjuk a tésztát. Amikor már szép sima, rugalmas a tészta, akkor nyolc részre osztjuk, golyókat formázunk belőle, vékonyan bekenjük olívaolajjal, majd fóliával letakarva negyven percig kelesztjük.
A kissé megkelt golyókat olívaolajjal megkent deszkán tenyérrel hajszálvékonyra nyújtjuk úgy, hogy közben a kezünket is alaposan beolajozzuk. Amikor már nem tudjuk tovább nyújtani, óvatosan megkenjük vajjal, majd megszórjuk egy nagy csipet sütőporos rétesliszttel.
Szorosan feltekerjük, majd a kis hurkát felcsavarjuk, lásd a fotót. Letakarva további negyed órát pihentetjük.
A tésztát kinyújtjuk, egyik felére kevés réteslisztet szórunk, majd száraz serpenyőben, alacsony lángon 2-2 perc alatt megsütjük.
Marokkói hollandi mártás:
3 tojás sárgája
15 dkg vaj
2 ek víz
1 tk fehérbor ecet
1/2 sóban eltett marokkói citrom héja
1/2 citrom leve
A vajat felolvasztjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen forró. A tojások sárgáját egy akkora keverőtálba tesszük, amit majd vízgőz fölé tudunk akasztani úgy, hogy az alja nem lóg a vízbe, és hozzáadjuk a vizet és az ecetet, és a vízgőz fölé tesszük. Habverővel folyamatosan verjük, amíg klasszul besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, és cseppenként elkezdjük hozzáadni a vajat. Amikor már biztos az emulziónk, bátran adhatjuk nagyobb mennyiségben, mint a majonéznél. A végén belenyomjuk a citromot, majd beleszórjuk a nagyon apróra vágott marokkói citrom héját. Végül érdemes az egészen átmenni botmixerrel, hogy igazán selymes legyen a végeredmény.
Melegen tartjuk.
Közben elkészítjük a tökéletes buggyantott tojást. Ezt itt írtam le.
Tálalásnál a lepényre tesszük a tojásokat, meglocsoljuk hollandival, amire házi harissát kanalazunk, majd megszórjuk sok-sok apróra vágott petrezselyemmel. (Többel, mint a képen van, de látszania kellett a tojásnak 😉 )
Harissa recept itt:
Vélemény, hozzászólás?