A mángold főzelék talán a kedvenc elkészítési módom, ha erről a gyönyörű, dísznövénynek is beillő főzelékféléről van szó. De nagyon szeretem salátának, megtölteni a gyönyörű leveleit, sőt, a mángold levest is kedvelem. Ebben a receptben egy centi szár sem vész kárba, az íze pedig a citromhéjtól könnyű, igazán nyárias.
Csak egy szép spenót?
Tudom, hogy sokan nem tudnak mit kezdeni ezekkel a hatalmas levelekkel, és ha mégis készítenek belőle valamit, akkor az „spenótosan” főzött főzelék lesz. Az ötlet határozottan jó, ugyanis spenót főzelék nagyon is finom, de azt kell mondanom, ettől azért sokkal több van a mángoldban!
Szára mint a spárga
Bár én a főzelékbe külön megfőztem, majd pürésítettem, végül passzíroztam a mángoldszárat, létezik egy sokkal izgalmasabb felhasználási mód is. Igaz, az kicsit macerás, de megéri kipróbálni!
A szárát ott vágjuk el, ahol, mint a zöld spárga törik, vagyis nem fás. Innentől kezdve ugyanúgy viselkedik mint a spárga. Érdemes pár percig főzni citromos sós vízben, majd grillserpenyőben megforgatni, végül hollandi mártással enni, de tökéletes köret is lehet belőle.
Na de jöjjön az igazi, nyári, citromos mángold főzelék! Amikor elkezdtem, arra gondoltam, hogy teszek majd hozzá két deci tejszínt és esetleg egy pici keményítőt is, de amikor leturmixoltam a szárát, majd beízesítettem a mártást, rájöttem, hogy egyszerűen nincs szükség semmi ilyesmire! Próbáljátok ki, és ha kevésnek találtatik, még mindig mehet bele az a tejszín!
Mángold főzelék
Hozzávalók 4 tányérhoz:
1,2 kg mángold a szárával együtt
1 ek vaj
1 ek étolaj
1 ek dijoni mostár
3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja
1 ek frissen facsart citromlé
só, bors
Alaposan megmostam a mángoldot, majd a levelei zöld részét letéptem úgy, hogy a középső, erősebb szárrész egyben maradjon az alsó szárral. A nedves leveleket egy wokba dobtam, és lefedve pár perc alatt megpároltam. Épp csak addig, amíg össze nem esett. Ekkor átszedtem jéghideg vízbe, hogy ne főjön tovább, és a szép zöld színe is megmaradjon.
A szárát félcentis darabokra vágtam, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte, adtam hozzá egy pici étolajat a zsírban oldódó vitaminok miatt, sóztam, borsoztam, majd egy fél citrom héját is belereszeltem. Lefedve tökéletesen puhára pároltam.
Átöntöttem a turmixba, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, a citromlevet és a mustárt, majd nagyon alaposan leturmixoltam. Ha nincs szuper nagyteljesítményű turmixotok, akkor ezután érdemes átszűrni!
A vajat csak az utolsó pillanatban dobtam bele.
Közben a leveleket kinyomkodtam, majd apróra vágtam, végül a szárból készült szószhoz kevertem. Ezzel el is készült a minimalista, de annál finomabb mángold főzelék.
A kelkáposzta főzelék így készül.
A töltött karalábé pedig így.
Széles Katalin
Nekem nagyon bejött a kelkáposzta főzelék! Köszönöm a receptet.