Nincs mese, be kell vallanom, hogy komoly mák addikcióm van. Ezt a mákos, narancsos koszorút például kizárólag azért sütöm, mert imádom, mégis azt szoktam hazudni, hogy a gyerekeknek készül uzsonnára.
Végülis nyilván van ebben is igazság, mert a 12 darabból jut nekik is pár, de nem az összes, sőt, tulajdonképpen azt hiszem, nem is igazságosan osztom el, csak testvériesen. És bár nekem nem volt testvérem, de mióta testvéreket nevelek, pontosan tudom milyen a testvéri igazságosság, ha csokiról vagy sütiről van szó. Illetve, ha nálam mákról.
A mákos koszorú se rossz, de ha narancsos is, akkor extrán finom!
Nem véletlen klasszikus páros ez, mindig működik. De ha valami még extrábbat sütnétek, akkor ajánlom a következőket, amivel a hétköznapi uzsonnasütemény azonnal ünnepivé változik:
narancslekvár és mák
szilvalekvár és mák
kandírozott narancs és mák
meggylekvár és mák
Kelt tészta gyorstalpaló:
A narancsos mákos koszorúnál is, mint minden kelt tésztánál, ugyanazok a szabályok: minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű, de inkább langyos. Hagyjunk időt a tésztának duplájára kelni először, majd másodszor is pihenjen eleget. Süssük szép pirosra, inkább öt perccel tovább, mint hogy ne legyen elég sült. Hasonlóan, mint a kalács, vagy a barhesz.
A mák kényes téma, legyen egy jó mákforrásunk.
Hozzávalók 12 darabhoz:
60 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg puha vaj
2 tojás
2 csomag 7 grammos élesztő
2 ek porcukor
1 nagy csipet só
6-7 dkg puha vaj a kenéshez
25 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 narancs reszelt héja
1,5-2 dl tej
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztunk, majd letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük. A videón látható módon megformázzuk.
Ha megkelt, két részre osztjuk, téglalapokká nyújtjuk, amit megkenünk vastagon vajjal, majd megszórjuk a narancsos máktöltelékkel. A lapokat előbb hosszában a harmadáig hajtjuk, majd erre hajtjuk rá a harmadik harmadot. 18 egyforma csíkot vágunk belőle, majd három-három csíkot teszünk egymásra. Ezeket a hármas halmokat hosszában középen lenyomjuk egy evőpálcikával, majd két kézzel lekezdjük hosszában szorosan felcsavarni és közben nyújtani. Végül karikára formázzuk. Lásd a videót!
A mákos narancsos koszorúkat még 20 percig pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Vélemény, hozzászólás?