A körte húsa nem igazán alkalmas almás pite szerű sütik készítésére, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet belőlük remek körtés pite! Ha pedig a finom körteszeletek alatt puha vaníliakrém rejtőzik, akkor az maga a pite mennyország!
A leves és sütemény párost még mindig a legjobb kombinációnak tartom, amit egy hétköznapi ebédnek ehetünk. Egy vendéglős barátunk mesélte, hogy levest kevesen rendelnek mostanában, inkább a főétel és desszert a jellemző, ezért aztán egyre kevesebb a levesféle az étlapon és egyre több a desszert.
Úgyhogy holnap írok is egy gyors húsgombóclevest, olyat, amit tényleg mindenki szeret, az egészen kicsitől a nagyszülőkig. De addig is jobb ha tudjátok, hogy nekem van a legjobb túrós pite receptem!
Addig is jöjjön a körtés pite!
Klasszikus pitetészta:
- 20 dkg sima liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 ek porcukor
- nagy csipet só
- 1 tojássárgája
- 2-3 ek hideg víz
Szitáljuk össze a lisztet, a porcukrot és a sót. Adjuk hozzá a nagy lyukú reszelőn lereszelt hideg vajat, morzsoljuk össze a száraz hozzávalókkal. Fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg, ezért csak az ujjaink végét használjuk. A tojássárgáját keverjük el egy kanál vízzel, majd adjuk a tésztához, és dolgozzuk össze. Ha nagyon morzsás még a tészta, akkor adhatunk hozzá még egy pici vizet, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta. Csomagoljuk fóliába, és egy órára tegyük a hűtőbe. Lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával nyújtsuk ki akkorára, hogy picit túllógjon a formán.
Ezt a körtés pitét picit elő szoktam vakon sütni, hogy a krém ne áztassa el:
Miután formába simítottam, újabb tíz percre beteszem a hűtőbe, majd sütőpapírt simítok bele, teleöntöm sütőgolyókkal (az enyém kerámia, de jó a bab, a lencse, vagy az aprópénz is) és 180 fokos sütőben 15 percig sütöm.
Vaníliás krém, ami egy sima cukrász krém
- 2,5 dl tej
- 6 db tojássárgája
- 5+5 dkg cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 15 g kukoricakeményítő
- 15 g vaj
Adjuk az egyik adag cukrot a tejhez majd keverjük hozzá a vaníliát, és forraljuk fel. Keverjük habosra a tojássárgáját a kukoricakeményítővel és a cukor másik felével. Ha a tej felforrt, lassan csurgatva folyamatos kevergetés mellett adjuk a tojásos keverékhez. Tehát a tejet a tojáshoz, és nem fordítva! Tegyük vissza a tűzre forraljuk, folyamatosan keverve. Amikor már nincs keményítős íze zárjuk el alatta a tüzet, és adjuk hozzá a vajat. Töltsük át egy dobozba, nyomkodjunk fóliát a tetejére, hogy ne bőrösödjön meg, és tegyük a hűtőbe, amíg teljesen le nem hűl.
Körtés pitéhez körte is kell, és egy pici barna cukor is
A kész pitetésztába simítsuk bele a krémet, majd arra sorakoztassuk a vékony, egész körteszeleteket úgy, hogy legyen köztük sok átfedés. Szórjuk meg pici barna cukorral, és toljuk 180 fokos sütőbe 15 percre. Ha van kézi gázfáklyánk, akkor a végén egy picit barnítsuk meg a cukrot rajta a tetjeén. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük.
Vélemény, hozzászólás?