Azonnal lecsaptam a kis méregzöld kelkáposztára, amikor megláttam a zöldségespultban. Nem igazán tudtam, hogy mit keresek ebédre, valami salátára gondoltam a marha steak mellé, de amikor a szemem sarkából megpillantottam ezt a gyönyörű kelkáposztát, akkor rögtön tudtam, hogy ez lesz az ebéd!
Hasonló recept volt már itt, akkor parmezánnal készült, de ez most egy egyszerűbb, de legalábbis olcsóbb változata annak. Negyven perc alatt készül el, a beleolvadó vajtól és a fokhagymával és szerecsendióval fűszerezett tejszíntől pedig krémesen puha lesz. A sajt a tetejét teszi ropogóssá, és éppen csak annyit ad hozzá az ízekhez, hogy még mindig a kelkáposzta maradjon a fűszereplő
Legyen inkább kicsi a kelkáposzta!
Nyilván ilyenkor kell kelt vásárolni, amikor az úgynevezett szezonja van, de legalábbis akkor, amikor kapható sötétzöld, és nem csak az a sápatag, világos színű, amiről először még azt is nehéz eldönteni, hogy kel-e, vagy csak egy kicsit hullámosabb sima káposzta, és mindez hatalmas méretben, legalább kétkilósan.
Zsuzsi mesélte, hogy nem is nagyon hoz a nagybaniról sokszor kelkáposztát, mert még félbe vágva is eladhatatlan, akkora. Egy átlagos négyfős család ugyanis ritkán eszik kelkáposzta főzeléket, frankfurti levest és rakott kelt egymás utáni napokon.
A lassan sült, édes
Ha nem a fenti hagyományos ételeket készítenénk, akkor viszont talán a legjobb ötlet lassan megsütni, ettől igazán édes lesz, és pont az az íz erősödik benne, a mi a kelben jó, ami pedig talán nem annyira, az gyengül.
Milyen érdekes egyébként, hogy ha ismerünk egy zöldséget gyerekkorunk óta, akkor nehezen kezdünk ismeretlen dolgokat készíteni belőle. Ha viszont az a zöldféle újdonság, akkor akkor bármit megfőzünk belőle még akkor is, ha különlegességeket kell hozzá vásárolni.
KELKÁPOSZTA SAJTTAL ÉS VAJJAL LASSAN SÜTVE
Recept leírása
- 1 db kicsi, sötétzöld kelkáposzta (50-60 dkg maximum)
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tejszín
- frissen reszelt szerecsendió
- só, bors
- 0,5 fehérbor (el is maradhat)
- 2 dl víz, vagy zöldségalaplé
- 15 dkg reszelni való sajt (minél karakteresebb, annál jobb! Roquforttal is remek.)
A maradék vajat morzsoljuk a kelkáposzták tetejére úgy, hogy amikor megolvad, lehetőleg folyjon be a levelek közé.
180 fokon süssük 40 percig.
Magában is finom, de azért egy kis steak kísérőjeként még jobb.
Zita
Nagyon jól hangzik. Le kell takarni valamivel, vagy csak úgy simán sül alufólia nélkül?
fuszereslelek
Fólia nélkül, de ha öregebb a káposzta, akkor nem árthat neki!
nagypapi
Perfekt!
fuszereslelek
Örülök! 🙂