Ez a recept eredetileg 2011-ben került fel a blogra. Erdőbényére jöttek vendégségbe a barátaink, és mi mást is készült volna az akkori pici, lepukkant, dohos kis konyhában, mint kacsamájhab karamellizált almával? Megenni persze nem tudtuk bent, mert nem volt hová leülni, kint pedig szakadt az eső, de Gábor szuper ponyvákat akasztott a fejünk felé, és emlékszem rá, hogy remek este kerekedett minden ellenére!
Sokan voltunk, a nyolcvan deka kacsamáj egy igencsak nagy adag erre érdemes gondolni!
Ha a kacsamáj luxus lenne épp, akkor itt a család kedvence ami csirkemájból és pulykából is szuper!
Ezt írtam akkor, ahogy látom, nem apróztam el a menüt:
„Zsidótojással és kaláccsal indítottunk, utána következett ez a kacsamájhab, majd kacsamell tócsnival, bébicéklával és bébicukkinivel. Imádom a céklánkra azt mondani, hogy bébicékla, de az az igazság, hogy nem egyeltem ki amikor kellett volna, ezért túl sűrűn nő, és nem is lesz nagyobb.
Minden esetre finom.”
A kacsamájhab:
80 dkg hízott kacsamáj
1,5 dl tejszín
2 tojás fehérje habbá verve
só
fehérbors
csipetnyi szerecsendió
2 savanykás alma
2 ek cukor
Bekapcsoltam a sütőt 160 fokra. A kacsamájat kockákra vágtam, és botmixerrel pépesítettem, hozzáadom a tejszínt is. Fűszereztem, majd óvatosan beleforgattam a tojásfehérje habot is. Pici befőttes üvegekbe osztottam nyolc felé, majd lezártam az üvegeket. Egy tepsibe forró vizet öntöttem, és ebbe állítottam az üvegeket úgy, hogy a víz maximum addig lepje el, amíg a hab ér benne. 40 percre a sütőbe toltam.
Miután elkészült, hagytam lehűlni, és a hűtőbe tettem.
Az almát apró, egyforma kockákra vágtam. A cukrot megkaramellizáltam egy serpenyőben, ebbe forgattam az almakockákat, majd a máj tetejére szórtam.
Vélemény, hozzászólás?