Pont egy évvel ezelőtti fotót dobott fel a telefonom, ahol boldogan gyűjtöttem a friss kakukkfüvet a falu határában Erdőbényén. Erről eszembe jutott, a juhtúrós, cukkinis pite, amibe mindig teszek pár levélke friss kakukkfüvet. Vettem is jóféle bryndzát, mert tulajdonképpen az a lelke az egésznek, pár cukkinit, és begyúrtam a tésztát, majd másnap kimentem a rétre kakukkfűért, ami nem volt még sehol.
Idén minden kicsit később bújik elő, úgyhogy a vad kakukkfű se illatozott még. Szárítottat nem akartam használni, annyira az orromban éreztem a frissnek a semmihez nem hasonlítható elképesztő illatát, hogy inkább ki is hagytam a pitéből. Hétvégén megnézem változott-e a helyzet.
A juhtúrós, cukkinis pite egy pohár borral az igazi
Ennek ellenére biztosra mondhatom, hogy pezsgővel egy pohár limonádéval is remek lesz!
A tésztát sütés előtt egy órát pihentetni kell, de én mindig este gyúrom össze, és csak másnap sütöm, így annyira könnyű a dolgom, mintha félkész, bolti tésztát használnék, csak a végeredmény finomabb.
Hozzávalók:
250 g liszt
125 g hideg vaj
60 ml hideg víz
nagy csipet só
2 szál újhagyma
200 g jó minőségű bryndza
300 g cukkini
3 gerezd fokhagyma
sópehely, bors
A tésztához a lisztet, az apró kockákra vágott vajat és a sót a dagasztógépbe teszem, majd a krémkeverő szárral (lásd a képet) összedolgozom. Ha nincs ilyen szár a gépetekhez, a habverő is elvégzi a feladatot. Szerintem sokkal jobb minőségű lesz így a tészta, mint a késes módszerrel, de természetesen mehet azzal is.
Amikor a vaj és a liszt teljesen összemorzsolódott, akkor öntöm csak hozzá a vizet. Amint összeállt a tészta, már teszem is a hűtőbe fóliába csomagolva.
Másnap előmelegítem a sütőt 190 fokra.
A juhtúrót összekeverem a zúzott fokhagymával. A cukkinit vékony szeletekre vágom. A hagymát felkarikázom.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtom, lisztezett piteformába teszem, a felesleget levágom. Amíg a sütő melegszik, formával együtt hűtőbe teszem, majd onnan a sütőbe 7 percre. Nem szükséges semmivel kibélelni, teljesen jó lesz beleszórt nehezék nélkül is, de persze ártani nem árt neki, ebben az esetben viszont kicsit óráig sütném.
Miután kissé elősütöttem a pitét, óvatosan, nehogy megégessen, az aljára morzsolom a juhtúró felét. Nem szükséges elkenni. Erre szórom az újhagymát, majd három sor cukkinit.
Nem sózom, hogy ne eresszen feleslegesen sok levet. A juhtúró is sós, és tálalásnál is teszek rá kevés sópelyhet. A cukkinit erősen borsozom, majd rámorzsolom a maradék juhtúrót. Mehet is a sütőbe a juhtúrós pite.
Kb. 30 perc alatt sütöm szép pirosra.
Bor mellé javaslom még ezt a füstölt sajtos puffancsot.
[…] még juhtúró? Itt egy finom cukkinis […]