A kelkáposzta főzelék eléggé megosztó étel, inkább gyűlölik az emberek, mint szeretik, de néha olyan érzésem van, hogy igazi rajongója csak én vagyok egyedül.
Anyukám a világ legjobb kelkáposzta főzelékét főzi, úgyhogy talán én voltam az egyetlen gyerek az óvodában, aki szerette, persze nem az ovisat, hanem az otthonit. Máig emlékszem, amikor már az iskolás voltam, és kiderült, hogy kelkáposzta főzelék lesz az ebéd a menzán.
Ez kelkáposzta főzelék lenne?!
Amikor kint sorakoztunk, az ebédlő előtt, én is éreztem a szagot. Nem jó illat volt, hanem büdös, kelkáposzta és mosogatólé szaga keveredett. És valóban, a tányérba kelkáposzta főzeléket osztott a konyhás néni. Legalábbis ezt állította.
Nem hittem a szememnek! Nálunk otthon egyáltalán nem úgy nézett ki ez a főzelék, és határozottan jobb illata volt. A menzást alig tudták kiborítani a merőkanálból, a szétfőtt algára emlékeztető kelkáposztát ugyanis csiriz sűrűségű rántás ejtette foglyul.
Asztaltársaim legnagyobb megrökönyödésére megkóstoltam, mert nem akartam elhinni, hogy olyan borzalmas lesz, mint ahogy kinéz. Akkor ért a legnagyobb meglepetés: se fokhagyma, se bors nem volt benne.
Igazságot a kelkáposzta főzeléknek!
Hogy lehet ezt tenni a kelkáposzta főzelékkel?! Azzal a finom, otthon nyilvánvalóan kissé túlfokhagymázott, túlborsozott, de elképesztően jóízű téli főzelékkel?
Hamar megtanultam, hogy az iskolában nem csak ezt a főzeléket rontják el, hanem következetesen mindegyiket, kivéve a zöldbabot. A spenót ehetetlen volt, a zöldborsó csak liszt, a sóska cukorsokk, a sárgaborsó pedig inkább tapétaragasztó, mint főzelék.
Egyik főzeléket se tartják a gasztronómia csúcsának, pedig kevesebben tudnak jót főzni, mint ahányan elfogadható steak-et sütnek. Érdekes, nem?
Mi mindig pörkölttel esszük, pedig a kelkáposzta főzelék igazi párja alighanem a fasírt. Azzal talán még finomabb, de sajnos – nincs mese, be kell vallanom – a lányom ránézni se tud erre a főzelékre. Úgyhogy neki tésztát főzök a pörkölt mellé, mi pedig boldogan kanalazzuk a kelkáposztát.
Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy almás, vagy túrós pite tud még dobni a boldogságon, de az már csak fakultatív program.
Alig várom a telet, amikor végre megjelennek a valódi, méregzöld levelű kelkáposzták, azok, amelyikből a rakott kel is annyira finom, amikor megpirul a levele. Ez a mostani még kis sápatag, de finom.
Az ízek anyukámé, a módszert pedig Bíró Lajos mesélte. Működik.
A tökéletes kelkáposzta főzelék
- 80 dkg kelkáposzta
- 40 dkg főzni való krumpli
- 1 kk köménymag (inkább több)
- só
- 4 gerezd fokhagyma (esetleg kevesebb)
- 4 ek étolaj/zsiradék
- 3 ek liszt
- 2 kk pirospaprika
- sok frissen őrölt bors
A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a leveleit kb. 5 centis kockákra vágjuk. felkockázzuk. A krumplit megpucoljuk, 2 centis kockákra vágjuk. Sóval és köménymaggal tesszük fel lefedve főni mindkettőt, annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
Addig főzzük, amíg a krumpli éppen hogy puha nem lesz. A kelkáposztának biztosan nem kell több.
Miközben fő, elkészítjük a rántást. A zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát.
Most jön a macera, de megéri!
Az éppen csak megfőtt zöldségeket leszűrjük, és egy tepsire vagy tálcára terítjük. Így megáll a fővés, és tökéletes állagú marad nem csak a kelkáposzta, de a krumpli is. A visszamaradt léve belekeverjük a hideg rántást, és néha megkeverve kb. 30 percig főzzük. Soknak hangzik, én is túlzásnak találtam először, de nagyon jó lett így.
Amikor eltelt a fél óra, visszatesszük a lébe a zöldségeket, de már nem forraljuk fel, csak összeforrósítjuk. Ha kell, még utána sózhatunk, és amikor elzártuk a lángot, jöhet bele a sok, frissen őrölt fekete bors.
Egy picit könnyebbre vágysz? Akkor a mángold főzelék lesz a te recepted!
Kovács Csilla
Igen, igen! Én is imádom! Kb. ugyanígy csinálom, kivéve, hogy újabban egy csomó főzeléket fél fej párolt-enyhén pirított hagymán indítok. Krumplit, zöldbabot sárgaborsót, babot és a kelkáposztát is. Nekem nagyon bejön a kis plusz íz. 🙂
fuszereslelek
Legközelebb kiprobalom!
Les Adam
Ez sokkal jobb recept mint a legtöbb amit eddig láttam!
Csak pár dolgot hagy említsek!
Én kolbászosan szeretem! Egy jó lángolt kolbászt bele, vagy főzőgyulait, csabait. És elfeledted a köménymagot? (természetesen darálva! )
A leveleket a darabolás előtt nem árt kierezni, mert azoknak a vastag ereknek annyi főzés kll, mint a krumplinak
Ja!! és kihagytad a répát! Kell abból is egy kicsi, meg a torzsa is….. 😀
Kinga
Nem a zöldséget szedem ki, hanem a levet öntöm le egy másik edénybe , ami akár kisebb is lehet. Abban kezdem a rántást, előbb 1-2 kanál lét teszek át, aztán az egészet, és ha jól beforraltam, visszaöntöm . Nekem így egyszerűbb.
Ingrid
Én is szeretem, de majoránna nélkül nem tudom elképzelni
Pintér Ágnes
Én kb. hasonlóan csinálom, de ha rá kellene tenni a pörköltet, rá sem bírnék nézni.
Ági
A sok majoránna nálunk is alap, nagyon illik hozzá. Ellenben pirospaprikát sosem teszünk főzelékbe, mert szeretjük a harsogó, friss zöldségszíneket. A pirospaprika a húsok és raguk fűszere, nálunk
Les Adam
Bár a borsófőzeléket sokan készítik habarással, én paprikás petrezselymes rántással készítem. Csak udvariasságból erőszakolnám le a habart változatot, pedig a sárga színű zölldbabot meg nem is kostólnám meg másképpen, még udvariasságból sem! 😀
Na most megjegyzem , én nem láttam kellkáposztát 40 éve!
Mifelénk nincs csak Savoy cabage, ami csak kicsit kasonlít a kellhez, de edeskáposzta enyhén gyűrött levelekkel a színe az édesképosztával megegyező és az íze is!
Én a kale-t használom!
Klarcsi
Én is nagyon szeretem. A nagymamám plutykának hívta, és kicsi gyerek voltam, mikor megkérdezte, hogy szeretem-e a plutykát. Akkor rávágtam, hogy nem, mire elcsodálkozott, hogy na de ő úgy tudja, hogy a kelkáposzta főzeléket szeretem. Azt igen- mondtam. Ez a lecke elég volt ahhoz, hogy azóta mindent megkóstolok, amit nem ismerek, és sose mondom semmire, hogy nem szeretem. Mi majorannás köménymagos vízben szoktuk megfőzni, és mikor félig puha, akkor tesszük bele a krumplit, és hagymás-fokhagymás-paprikás rántással rántjuk be. De csak éppen, hogy összefogja a levet.
fuszereslelek
Vicces név ez is, valaki említette a lunyát, az is hasonló.
Kozma Györgyi
Sziasztok!
Elolvastam először a receptet, majd minden hozzászólást.
Azután megcsináltam szórul szóra az eredeti receptet,
s elmondhatom hogy egy fikarcnyit sem változtatnék rajta,
mert ennél finomabbat még életemben nem ettem.
Például én nem teszek majorannát karakteres ételekbe,
de természetesen megértem ha valaki úgy szereti.
Kedves Fűszeres Eszter megnyertél Magadnak.
Csak köszönni tudom.
fuszereslelek
Jaj, nagyon-nagyon örülünk!!! Köszönjük a visszajelzést!