Akkor közkívánatra jöjjön a bécsi fánkkurzuson tanult hosszan friss karamellás fánk receptje! Videót hozzá az Instagram oldalamon találsz.
Ez a fánk teljesen más, mint az eddig sütött fánkjaink. Továbbra is sütni fogjuk azt is, de ezentúl ez is rendszeresen készül majd. Jobb ötlet ezt sütni, ha másnap is szeretnénk belőle enni, mert az eredeti, pihe-puha, felhőkönnyű fánkunk igazából csak egészen frissen jó – de akkor nagyon!
Ez viszont másnap is tökéletes.
Kicsit technikásabb, más szóval macerásabb az elkészítése, de abszolút megéri.
Sós karamell cheesecake krémmel töltöttük, a tetején pedig hajszálvékony karamellréteg roppan.

Az előtésztásoz:
160 g simaliszt
160 g víz (22°C)
20 g friss élesztő
Elkészítés:
Oldjuk fel az élesztőt a vízben, majd keverjük össze a liszttel, amíg pasztaszerű állagot nem kapunk.
Fedjük le fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékleten (kb. 20°C-on) duplájára kelni.
Körülbelül 1 óra alatt éri el a kívánt térfogatot.
A fánkhoz:
1 adag előtészta
350 g sima liszt
10 g só
220 g tojás
50 g kristálycukor
25 g méz
65 g vaj
25 g tejpor
1,5 g sütőpor
1 g vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
- Keverjük össze az előtésztát a liszttel, sóval, tojással, mézzel, tejporral, sütőporral és a citrushéjjal. Gyúrjuk addig, amíg homogén tésztát nem kapunk.
- Fokozatosan, 5 adagban keverjük hozzá a kristálycukrot.
- Amint a cukor teljesen feloldódott, adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat apránként, 5-6 adagban, amíg teljesen be nem épül a tésztába.
- Vegyük ki a tésztát, és néhányszor hajtsuk át, levegőztessük meg. Formázzuk gömbbé, és helyezzük egy kiolajozott tálba.
- Kenjük meg a tészta tetejét olajjal, és fedjük le fóliával.
- Pihentessük a hűtőben 30 percig.
- Vegyük ki a hűtőből, és nyújtsuk ki két kiolajozott szilikonlap vagy sütőpapír között 1,2 cm vastagra, majd tegyük a fagyasztóba 10 percre.
- Miután kissé megfagyott, szúrjuk ki belőle a fánkokat, és tegyük egyesével egy megfelelő méretű sütőpapír darabra, majd hagyjuk 27°C-on kelni, amíg a mérete megduplázódik. Ha ettől hidegebb van a konyhánkban, ami valószínű, akkor ez a művelet tovább fog tartani.
- Süssük 170°C-os napraforgóolajban. Papírral együtt érdemes betenni az olajba, majd a papírt óvatosan kihalászni. Félidőben a fánkokat meg kell fordítani.
- Vegyük ki az olajból, és helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
A roppanós karamell réteghez:
600 g porcukor
100 g forró víz
15 g citromlé
Máz elkészítése:
Szitáljuk át a porcukrot, majd keverjük össze a többi hozzávalóval.
Ha a keverék túl sűrű, egy kevés vízzel állítsuk be a megfelelő állagot.
A még meleg fánkokat óvatosan mártsuk a mázba, majd tegyük rácsra ha esetleg csepegne, majd helyezzük a sütőbe 150°C-ra 10 másodpercre.
Figyeljük a máz száradását a sütőben, és azonnal vegyük ki, ha buborékozni kezd.
A sütőből kivéve még száradás előtt vegyük le a fánkokat a rácsról, hogy ne ragadjanak hozzá.
Töltelék, karamellás cheesecake krém:
A cukormáz maradékét forrósítsuk fel, keverjünk bele 30 gram vajat, majd hagyjuk kissé kihűlni, végül keverjünk bele 600 gram natúr krémsajtot. Ha úgy érezzük, adjunk hozzá egy kevés porcukrot.
Töltsük habzsákba, és töltsük meg vele a fánkokat.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Fűszeres Eszter – Főzőkurzusok és Gasztro Élmények (@fuszereseszter) által megosztott bejegyzés
Vélemény, hozzászólás?