Ottolenghi legújabb könyvében a Zamatban van egy Hasselback cékla recept. Bevallom, még nem volt időm elolvasni, de valami lime-os dressziggel készül. Viszont a kép annyira megfogott, hogy az utóbbi két hétben, háromszor is elkészítettem, csak fokhagymás túróval. Amikor először megláttam a képet, azonnal a túró és a fokhagyma ugrott be, és gyakorlatban is igencsak jó páros!
A céklát meg kell sütni vagy főzni mielőtt bevagdossuk, úgyhogy mindig úgy csinálom, hogy amikor valami más étel sül a sütőben, akkor bedobok mellé (alá, vagy fölé, ha máshol nincs hely) 8-10 céklát alufóliába csomagolva, így nem tűnik olyan rettenetesen hosszú időnek mire megsül. Nincs arra tippem, hogy mennyi idő alatt puhulnak meg a céklák, mert ez néha csak 30 perc, máskor akár egy óra is lehet, és egyáltalán nem csak a cékla méretétől függ.
Hasselback, csak nem krumpli, hanem cékla
A sztorit biztosan mindenki ismeri: a pár milliméterenként bevagdosott, beirdalt, mindenféle jóval fűszerezett ropogósra sütött krumpli receptje valójában igencsak régi. Egy Hasselback svédországi szállodában készítették először, a Stockholmhoz tartozó Djurgården szigeten, valamikor a XVII. század végén. A krumpli sokkal gyorsabban megpuhul, így azt lehet nyersen irdalni, de a cékla erre sajnos nem alkalmas.
Előre főzött cékla is megteszi!
Talán a kedvenc félkész termékem az előre megfőzött cékla a zöldségestől. 5-6 darab van egy vákuumcsomagban, és már teljesen konyhakész, pár száz forintért. Egyedül arra érdemes odafigyelni, hogy valóban szép bordó legyen a színe, mert néha előfordul olyan, ami inkább barnás árnyalatú. Ha ilyen van otthon, akkor 20 perc alatt bármikor összedobható egy minden szempontból tökéletes téli vacsora.
Rögös túró a legjobb
Mivel rövid idő alatt háromszor is megsütöttem magamnak, egészen biztosan állíthatom, hogy a valódi, régi típusú rögös túróval a legfinomabb. Hát még ha valahonnan sikerül zsíros túrót szerezni!
Ezt egy kevés görög joghurttal kevertem, belereszeltem a fokhagymát, majd egyszerűen ráültettem a céklákat. Tetejére mehet ami éppen van: petrezselyem, koriander, snidling, vagy újhagyma. De ha egyik sincs, akkor bőven elég pár szem sókristály.
Vajjal jobb, mint olívaolajjal
Kezdek igazi luxuscikként tekinteni a vajra, de az az igazság, hogy ha sütés után egy pici kocka vaj olvad be a szeletek közé, az bizony sokkal finomabb, mint a legjobb akár a olívaolaj. Ez van. És hát a kelkáposzta is milyen csodálatos lassan sütve vajjal!
6 közepes főtt vagy héjában sült cékla meghámozva
3 ek olívaolaj a sütéhez
2 ek vaj
sókristály
25 dkg rögös túró
3 dl görög joghurt
3 gerezd fokhagyma
1 csokor zöldfűszer, amit szeretünk
esetleg csili, vékonyra szeletelve
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A céklát a lehető legsűrűbben bevagdossuk úgy, hogy alul ne vágjuk át, így a szeletek egyben maradjanak. Óvatosan megnyomjuk egyik irányba, hogy legyezőszerűen szétnyíljon, sózzuk, majd meglocsoljuk az olajjal. 20 percre betoljuk a sütőbe. Akkor jó, ha a szeletkék felül kissé megpirulnak. Mikor megsült, rátesszük a vajat, és hagyjuk szépen beleolvadni.
Közben a túrót elkeverjük a joghurttal és a fokhagymával. Ezt nem kell sózni, elég lesz a végén az egészet a tányéron.
Tálalásnál alulra megy a túró, rá a cékla, erre a fűszerek.
Vélemény, hozzászólás?