Nálunk az utóbbi hónapok abszolút kedvence lett ez a gomba kotlet. Viszont első ránézésre csak egy barna, unalmas fasírt, úgyhogy pár szóval be kell mutatnom, hogy mindenki megértse a rajongásunkat. A perzsa eredetű kotlet eredetileg húsból készül, amolyan fűszeres fasírtféle.
Hát mi aztán egyáltalán nem vagyunk vegák, de azt kell mondjam, ez bizony bármikor kivált egy húsos fogást, méghozzá talán a legfontosabb dologban, az ízében! Legutóbb a perzsa főzőkurzuson is elkészítettük, másik hét étel társaságában, és rengeteg szín és és íz között valahogy elveszett, pedig biztosra állíthatom, hogy igazán különleges!
Mellesleg vegán és gluténmentes, azt hiszem erre szokták mondani, hogy mindenmentes is, de ez szerencsére nem igaz, mert tele van ízekkel.
Hozzávalók a gomba kotlethez:
1 csésze hántolt hajdina (érdekes, de a sarki közértben kapható volt, GRoby)
1 csésze dió
200 g gomba
2 közepes méretű burgonya
1 nagy hagyma
5 evőkanál csicseriborsóliszt
1 evőkanál kurkuma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál koriander mag
1 evőkanál hétfűszer keverék
1 teáskanál görögszéna
csili ízlés szerint
1 teáskanál paprika
1 1/2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
Elkészítés:
Főzzük meg a hajdinát 2 csésze vízzel és 1/2 teáskanál sóval, majd szűrjük le.
Közben reszeljük le a hagymát és a burgonyát, majd egy konyharuhába csomagolva nyomjuk ki az összes levét.
A gombát és a diót aprítógépben turmixoljuk össze a reszelt burgonya és hagyma felével, valamint a főtt hajdina felével.
Keverjük össze az összes többi hozzávalóval egy tálban, így lesz benne pépes és darabos alapanyag is.
A keveréket kézzel jól gyúrjuk össze. Ezután adjunk hozzá 5 evőkanál csicseriborsó lisztet, hogy formázható állagot kapjunk. Ha a keverék túl lágy és nem tart, adjunk hozzá még egy evőkanál csicseriborsó lisztet.
Készítsünk lapos, ovális pogácsákat, majd olívaolajon süssük aranybarnára.
Friss fűszernövényekkel, ecetes uborkával, salátával és pitával tálaljuk, de nagyon jól illik hozzá a tahini mártás és a görögjoghurt is. Ha pitába tesszük falafel helyett, egy komplett ebédet kapunk!
Nagyon illik hozzá a friss, illatos menta és a citromlé is.
Vélemény, hozzászólás?