A legillatosabb, legfinomabb süteményrecept idén a fekete ribizlis pite. Senki nem kérdezte, hogy szerintem melyik a 2011-es nyár legjobb süteménye, de ez annyira ütős, hogy bele kell hogy kiabáljam a világba! Dobszó, és harsona! (2022-ben viszont egy igazi, karakteres, felnőtt desszert készült ebből a gyümölcsből: Fekete ribizlis tiramisu)
Annyi receptverseny van, hogy aki akar, minden nap pályázhat valahova. Én nem akartam, de ha egyszer itt a nyertes, akkor azt muszáj megosztani. Sajnos a remekmű nem az én érdemem, egyszerűen a fekete ribizlit kell körülrajongani.
Hívhatjuk fekete ribiszkének is, állítólag hivatalosan így nevezik, de sajnálom, mindig a ribizli változat jön a számra. Fekete ribiszke vagy ribizli, azt hiszem mindegy is, úgy is az íz a lényeg!
Amikor vettük a piacon, azt mondta a néni, hogy külön szeretné felhívni a figyelmünket arra, hogy ez nem a ribizli fekete változata, hanem egy másik gyümölcs. Aranyos volt, de ezzel szerintem mindenki tisztában van, ilyen íze és illata a másik ribizlinek ugyanis nincs. Még csak hasonló sem. Betettem a sütőbe, és tíz perc múlva, amikor a ribizli elkezdett levet ereszteni, már patakokban folyt a nyálunk. Nem akarom tovább hájpolni a saját sütimet, íme a recept. Kötelező!
Hozzávalók:
50 dkg fekete ribizli
2 dkg vaj
2,5 dl joghurt
1 tojás
1,5 dl olaj
2,5 dl cukor
3,5 dl rétesliszt
1 citrom reszelt héja
1 zacskó sütőpor
A ribizlit mossuk meg, és szárát tépkedjük le. Egy piteformát béleljünk ki sütőpapírral, majd vajazzuk meg a papírt. Erre szórjuk a ribizlit. Keverjük el a joghurtot a tojással, olajjal, majd cukorral. Reszeljük bele a citrom héját, végül szitáljuk bele a liszttel elkevert sütőport. Forgassuk össze. Nokedlitészta szerű masszát kapunk. Öntsük a ribizlire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig.
Fekete ribiszke, esetleg szeder
Készülhet fagyasztott fekete ribiszkéből, sőt fekete szederből is hasonlóan finom lesz! Meg merem kockáztatni, hogy a fagyasztott „erdei gyümölcs” keverék felhasználásának is ez a legjobb módja, de akkor azért sok elvész az igazi fekete ribizli csodából.
Csináljunk tűpróbát. Fordítsuk ki a pitét a formából, és húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt. Langyosan is finom.
Vélemény, hozzászólás?