A fehércsokis krémtorta csak a beceneve a fehércsokis, mascarponés, joghurtos, áfonyás krémtortának, de ez utóbbi olyan hosszú, mint valami kétszáz éve született arisztokrata anyakönyvi bejegyzése.
Mivel ez egy elképesztően egyszerű torta, nem is nyújtom a bevezetőt hosszúra. Azt azért le kell szögeznem, hogy az egyszerűség rengeteg kalóriát takar, a fehércsoki ugyanis tiszta cukor és kakaóvaj, a mascarpone tömény zsír, csakúgy mint a tejszín, a joghurt viszont legalább görög, úgyhogy az is minimum 10%-os. A piskótába mindezek ellenére került még egy pici vaj is, szóval ha nem is diétás, de legalább garantáltan finom.
Annak, aki bármilyen okból igyekszik kevesebb szénhidrátot bevinni (drága sorstársam, mélyen együttérzek veled!) annak csak azt tudom javasolni, amit én is tettem: süsse meg, majd ajándékozza el!
A vajas piskóta, 26 centis formához:
32 dkg puha vaj (érdemes odafigyelni, hogy valóban 82%-os legyen)
32 dkg átszitált porcukor
32 dkg átszitált finomliszt
6 db közepes tojás
A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral. A tojásokat villával felverjük, majd kis adagonként a vajhoz adjuk, végül spatulával vagy széles fakanállal hozzákeverjük a lisztet is. Ez nem a klasszikus piskóta, lehet bátran keverni a tojáshabot!
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső módban. Kivajazzuk, majd kilisztezzük a tortaformát, belesimítjuk a piskótatésztát, majd kb. 25 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát, mielőtt elzárjuk a sütőt.
Hagyjuk teljesen kihűlni a piskótát, majd vágjuk 3 lappá.
A fehércsokis krémtorta krémjéhez:
50 dkg fehércsoki
30 dkg mascarpone
20 dkg görögjoghurt
2 dl habtejszín
1 zacskó habfixáló
1 citrom nagyon finomra reszelt héja
25 dkg áfonya (most fagyasztott)
A csokit vízgőz felett vagy a mikró kiolvasztó funkcióján, többször átkeverve megolvasztjuk. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, elkeverjük a mascarponével, a joghurttal, a habfixálóval kemény habbá vert tejszínnel és a citromhéjjal. Hűtőbe tesszük, és egy órát hagyjuk hűlni, majd elektromos habverővel jó habosra keverjük, és megtöltjük vele a tortát úgy, hogy az áfonyát is beleszórjuk. Egy éjszakát hagyjuk hűtőben hűlni, csak másnap szeleteljük. 16 vékony szelet lett, de a fehércsokis krémtorta egyetlen szelete is épp elég édes, krémes és finom így! És ha fehér helyett inkább étcsoki, akkor itt egy extra csokitorta recept.
Vélemény, hozzászólás?