A recept címe az lenne, hogy extra csokitorta némi sacheres beütéssel, legalábbis akkor, ha érdemes lenne ilyen hosszú címet adni egy szülinapi csokitorta receptnek. Ráadásul, ez még egy szuper brownie is egyben.
Záli egészen konkrét elképzeléssel jelentkezett, ami a szülinapi tortáját illeti:
- legyen benne nagyon csokis a krém
- a tészta se csak sima kakaós piskóta legyen, hanem valami extra finom tészta
- segíteni szeretne az elkészítésében
Oké, akkor a krém legyen egy jó kis ganache, valami jóféle, magas kakaótartalmú csokoládéból. De mi legyen a tésztával? Süssek bele diót, esetleg legyen mákos? Végül erre is meglett a megoldás: legyen brownie! Ajánlom azoknak, akik a csokit imádják, de egy csokoládés babka túl nagy kihívás számukra.
Nos, ez így nagyon jól hangzik, szülinapi torta esetében különben se számoljuk se kalóriákat, se a pénzt, na de azért mégiscsak elgondolkodtató a 25 deka vaj és az 50 deka csokoládé, nem igaz?! Amikor pedig elkészült a krém, rádöbbentünk, hogy ez így annyira tömény, hogy valamivel kicsit muszáj lazítani rajta, különben egy kanálka lesz az adag.
Én tejszínhabot tettem volna rá, de Záli látott valahol egy Sacher torta receptet, így beajánlotta a sárgabaracklekvárt. És nyert! Elnézést, a Sacher rajongóktól de e Záli féle extra csokitorta mindent visz!
26 centis formához:
A ganache-hoz:
30 dkg jó minőségű étcsokoládé
3 dl habtejszín
A brownie laphoz:
25 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé
30 dkg cukor
8 dkg kakaópor
6,5 dkg liszt
1 ek sütőpor
4 egész tojás
A rétegek közé:
sok házi sárgabaracklekvár
Akkor most ez csokitorta?
A ganache krémhez apró kockákra törjük a csokit. A tejszínt forrpontig melegítjük, majd egy tálban a csokira öntjük. Addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen el nem olvad, a keverék pedig tökéletesen egynemű nem lesz. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A brownie lapokhoz mikróban vagy gőz fölött összeolvasztjuk a csokit a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a liszttel elkevert kakaót és sütőport, végül a tojásokat. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 percig sütjük.
Ez most a látszat ellenére nem brownie, legalábbis ami a szerepét illeti, így ahhoz képest kicsit túl is kell sütni. Nem akkor jó, ha lágy a belseje, hanem akkor, ha majd ketté tudjuk vágni, amikor kihűlt.
A kihűlt brownie lapot kenyérvágó késsel két lappá vágjuk. Az alsó felét megkenjük a sűrű baracklekvárral. Erre öntjük a ganache csokikrém kétharmadát, majd rátesszük a másik tésztalapot, amit bekenünk a maradék csokikrémmel.
Hűtőben 24 óra alatt érik igazán össze. Hívhatjuk extra csokitortának, de szerintem a brutál csokitorta is megfelelő név.
Szöllősi Katalin
Kedves Eszter!
Köszönöm a receptet, egy életem, egy halálom, most ezt kipróbálom!
Egy kérdés csupán: hány cm-es tortaformába kell tennem, hogy szép magas tortám legyen?
Köszönöm előre is válaszát!
Üdvözlettel:
Szöllősi Katalin
fuszereslelek
Sikerülni fog! 🙂 A forma 26 centis, bele is írom gyorsan a receptbe!
Szöllősi Katalin
Köszönöm szépen!