Egy Egyiptomból elszármazott zsidó néni visszaemlékezésében olvastam ezt a receptet. A köretre nem tért ki, és hát egyvalamiben biztosak lehetünk, hogy nem mentás joghurt volt. Minden esetre az egyiptomi báránykebab nálunk nagy kedvenc lett, kipróbáltuk már mazsolával és aszalt szilvával is, de az igazság az, hogy az eredeti, sárgabarackos verzió a legjobb.
Én húsz százalék borjúval gyúrtam össze a bárányt, de csak azért, mert túl zsírosnak találtam. Lehet tisztán bárányból is készíteni, de az fontos, hogy 30%-nál több borjút semmiképp ne tegyünk bele, mert akkor túl száraz lesz.
Ha kimérve vásároljátok a fahéjat, akkor ötven forint körül van egy darab, de természetesen készülhet sima bambusz nyárson is, bár az illatának kétségkívül nagyon jót tesz a fahéj illata!
Egyiptomi báránykebab hozzávalók 12 darabhoz:
80 dkg darált bárány
20 dkg darált borjú
20 dkg asztal sárgabarack, apró darabokra vágva
1 ek szárított menta
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1 ek őrölt kurkuma
só, bors ízlés szerint
12 db egész fahéjrúd
Minden hozzávalót alaposan összegyúrtam kézzel, mintha tésztát gyúrtam volna, majd 12 egyforma gombócot formáztam belőle, és a közepébe nyomtam a fahéjrudat.
200 fokra előmelegített sütőben 15-25 perc alatt sül meg, félidőben megfordítva. Szerintem elég neki a 15 perc, de van aki jobban átsütve szereti.
Ha a köretből kihagynád a babot, ajánlom mellé ezt a klassz csicseriborsó levest!
Mentás joghurt
1 nagy doboz görögjoghurt
1 csokor menta apróra vágva
1 citrom leve és héja
Sült paradicsom babbal
Ez talán megérne egy külön posztot is, annyira finom, de most beteszem ide. Nagy adag, nyilván lehet felezni, sőt negyedelni is.
1 kg húsos koktél vagy apróbb lucullus paradicsom félbevágva
1 dl olívaolaj
só, bors
Összekevertem, 220 fokos sütőben 20 percig sütöttem.
Közben elkészítettem a hagymát. Olajon megdinszteltetem, belepirítottam a mézet, felöntöttem a borral, beleszórtam a vékonyan felszeletelt fokhagymát és a csilit, majd az egészet a paradicsomhoz forgattam.
3 nagy fej hagyma karikákra vágva
olívaolaj
2 ek méz
1 dl száraz fehérbor
1 csili, vékonyan felkarikázva
4 gerezd fokhagyma
50 dkg fehérbabot kuktában megfőztem két babérlevéllel és sóval, leöblítettem, és ment ez is a paradicsomhoz.
Vélemény, hozzászólás?