Végre elérkezett a tepsiben vagy nagy lábosban sült ételek ideje. Ennek egyfelől örülök, másfelől elállhatna már egy kicsit az eső, mert még a citromos csirke se kárpótolhatja örökké a napot.
Talán Nigella Lawson receptje az eredeti, de már nem emlékszem pontosan, mert évek óta sütöm. Kicsit talán a 40 fokhagymagerezdes csirkére is hasonlít, de az az igazság, hogy ezek a mediterrán ételek mindig finomak, akármi is legyen az eredetijük.
Miért is ne lenne jó valami, amiben lassan összepárolódik a hagyma a sok fokhagymával, babbal, fehérborral, mustárral, és csirkével?
Állítólag igazi nyári étel, de a hosszú sütési idő miatt, és a konzerv cannellini bab miatt érthetetlen számomra ez a jelző.
Nyarat idéző recept
Citromos csirkét egész évben süthetünk, se a csirke, se a citrom nem idénytermék. Van, aki csirkemellből készíti, de szerintem jobb hozzá a szaftosabb comb. A bab pedig konzerv, úgyhogy igazság szerint pont nyáron lenne kár ilyet sütni, amikor ott a sok friss zöldség és gyümölcs. Készülhetne fejtettbabból is, de sokkal könnyebb konzerv fehér babhoz jutni, mint frissen kifejtve venni, vagy még szerencsésebb esetben termelni.
Citromos csirke, vagy boros, zsályás cannellini bab?
Nehéz eldönteni, hogy a csirke, vagy a bab az étel főszereplője, mert a kettő együtt tökéletes. Viszont el kell ismerni, hogy a bab is olyan finom, hogy akár önálló fogásként is megállná a helyét egy szelet puha kenyérrel. Csakúgy, mint a csirke, amit szoktunk is így sütni, mert jobban szeretjük mint a sima grillcsirkét.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej hagyma vékony karikákra vágva
- 1 ek libazsír
- 1 ek cukor
- 2 doboz cannellini babkonzerv
- 40 dkg friss bébispenót (vagy fagyasztott)
- 4 szem koktélparadicsom
- 2 fej fokhagyma
- 4 zsályalevél
- só, bors
- 5 csirke felsőcomb
- 2 ek mustár
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 citrom
A hagymát a libazsíron a cukorral karamellizáljuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, a megmosott spenótot, a paradicsomot, a félbevágott fokhagymát, a zsályát, majd sózzuk, borsozzuk, és áttesszük egy tepsibe. A csirkecombokat befűszerezzük és megkenjük mustárral. A húst a bab tetejére helyezzük, majd felöntjük a borral. A citromot felkarikázzuk, és a hús közé tesszük.
180 fokon 90 percig sütjük.
Hanna Singer
Ezt a receptedet vagy 10xbiztos megcsinaltam már. Számomra az ideális sabeszi étel. Gyorsan megvan, nem kell már csütörtökön este kb a sütőbe rakni, mégis a sóletet idézi nekem picikét a bab miatt, borral tökéletes, a legjobb köret mellé úgyis a barhesz, és a sok zöld mellette igazi csemege. Imádom. 👍💜
fuszereslelek
Jaj, ennek nagyon örülök! 🙂