Úristen, nincs cheesecake recept még a blogon! Ez nem maradhat így, hiszen ha valami tényleg gyakran sül nálunk, az bizony a sajttorta. Mindenki szereti így vagy úgy.
Olyan leszek, mint egy kívánságműsor, amit sokan kértetek a régi blogból, és nem veszett el, azt elkezdem feltenni ide. Kezdem a két kedvenc cheesecake receptemmel. Vicces, mert amíg nem ismertem a másikat, addig pont erről a Dorie Greenspan receptről gondoltam, hogy a legjobb. Aztán kaptam egy másikat, amit kicsit átalakítottam, és bár az így már igencsak más lett, most inkább az a kedvencünk. Jó visszanézni ezeket a képeket, Zálikám egy éves rajtuk, mostanra pedig már egy igazi kiskamasz, aki majdnem olyan magas, mint én. Biztosan a sok cheesecake megtette a hatását!
Hozzávalók a tortaalaphoz:
2 csésze (475 ml) darált keksz
1 ek porcukor
1 csipet só
7 dkg puha vaj
Hozzávalók a krémsajt réteghez:
90 dkg krémsajt
27 dkg porcukor
1 csipet só
2 rúd vanília kikapart magja
4 nagy tojás
160 ml tejföl
160 ml tejszín
Hozzávalók a szilvaszószhoz:
35 dkg szilva kimagozva
4 ek cukor
1 csipet fahéj
Így készül a szilvás cheesecake:
Előmelegítjük a sütőt 165 fokra.
A szilvát kimagozzuk, félbe vágjuk, majd a cukorral és fahéjjal nagy lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.
A darált kekszet elkeverjük a porcukorral, sóval, vajjal, majd egyenletesen lenyomkodjuk egy 28 centi átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába.
A krémsajtot kézi habverővel elkeverjük a porcukorral, sóval, vaníliával, tojással, tejföllel és tejszínnel, majd a masszát a tortaformába, a kekszalapra simítjuk.
Kanállal belecsorgatjuk a szilvát, és 90 perc alatt megsütjük a tortát.
12 órát hűteni kell, mielőtt felszeletelnénk, ezt nem igazán érdemes lerövidíteni, bár vészhelyzetek mindig előfordulhatnak.
Létezik egyáltalán olyan ember, aki képes előző nap, vagyis időben megsütni egy sajttortát?
És ha igen, akkor valóban ki is várja a fél napot, mielőtt felszeleteli?
Ugye, hogy nem?!
[…] a cheesecake recept 2015-ben került fel eredetileg a blogra, másfél évvel a szilvás cheesecake után. Akkor ezt írtam, és tulajdonképpen azóta se vitatkozom […]