A pite a sütemények királya, azon belül az almás pite pedig maga a csúcs. Léteznek olyan piték, amiket mindenféle álnévvel illetnek, ilyen például a galette, de akárhogy is nézzük, ami kerek, szögletes, vagy lapos, almával van töltve, illatos és finom, az bizony csak almás pite lehet, méghozzá egy rós hásánái pite.
Ha még pekándiót is teszünk bele, majd sós karamellszószt csorgatunk rá, végül házi vanília fagyival tálaljuk, akkor pedig a világ egyik legjobb almás pitéjéhez lesz szerencsénk. Bízzatok bennem!
Újév ősszel: ros hásáná
Az évnek, a körforgásnak több eleje is van. Az egyik természetesen január első napja, a polgári újév. A másik szeptember eleje, amikor az iskola is kezdődik, és hiába vagyunk már felnőttek, az ősz valahogy igenis a kezdete valaminek minden évben. Nyáron nehéz összehozni a barátokat, mindenki épp máshol van, de mostanra mindenki visszatér. Elkezdődnek a tanfolyamok is – engem például minden ősszel elkap a lelkesedés, hogy tanuljak valami újat. És számomra ilyenkor van a zsidó újév is, ami bár mozgó ünnep, de mindig őszre esik. A ros hásáná 2020-ban szeptember 18-án este kezdődik és vasárnap estig tart.
A lányom almás ünnepnek hívja, mert az egyik legismertebb és leggyakoribb szokás ilyenkor almát mártani mézbe, majd megenni. Az ünnepnek köszönhetően többszörös az alma és a mézfogyasztásunk is, az almás pitét se hagyom ki soha, hiszen abba is tehetek mézet is.
Ros hásáná, azt jelenti, hogy az év feje. Tisri hónap első és második napján ünnepeljük, vagyis szeptemberben vagy októberben. Az ünnep nem hasonlít a polgári újévre. Nem a mulatozásnak, hanem a következő évre való készülődésnek az ideje. A lelkünkbe nézünk, próbáljuk az elmúlt esztendőben elkövetett hibákat megváltoztatni, kijavítani. (Ha elrontottuk az almás pitét, az nem számít bűnnek.) Ros hásánát a Talmud az ítélkezés napjának nevezi: „Ros hásánákor minden élőlény elvonul Isten előtt…” Isten megítél bennünket, és aszerint, hogy milyen életet éltünk, három könyvbe kerülhet pecsételtethetünk be, vagyis három könyvbe kerülhet a nevünk. Az első könyvbe az igazak kerülnek, a másodikba a gonoszak, a harmadik könyvbe a közepesek. Az igazak ítélete és pecsételése a jó, vagyis az élet. A gonoszok ítélete és pecsételése a rossz, vagyis a halál. A közepesek ítélete és pecsételése: felőlük még nem most határoz az örökkévaló, hanem kapnak egy kis haladékot, hogy átbillentsék a képzeletbeli mérleget a jó, vagyis az élet irányába.
Az almás pite és az év is legyen kerek!
Ros hásáná ünnepén különleges ételeket eszünk, olyanokat, amik az életre, az élet körforgására, a kerek esztendőre emlékeztetnek bennünket. Sok édeset is eszünk, ugyancsak az év édessége miatt. Míg év közben sóba mártjuk a hosszúkás barheszt, ilyenkor édes mézbe merítjük a kerekre font kalácsot, csakúgy, mint az almát. Minden édes-mézes, illatos. Almás pitét nem mindenki süt, nem egy ősi szokás, sehol nem olvasni a Bibliában, hogy
Süss almás pitét, mert én vagyok a te istened, aki kivezetett Egyiptom földjéről!
Pedig…
Szokás viszont halfejet is tenni az asztalra, de sokan esznek ilyenkor sárgarépát is, mert ennek jiddis neve zimt, valamint a német sokasodik ige mássalhangzói megegyeznek. Szokás ilyenkor libát is fogyasztani, mert a német liba szó (gans) kiejtve meglehetősen hasonlít a jiddis gánc, vagyis „egész” szóra. De van egy gyümölcs, amely szintén nem maradhat le az asztalról ilyenkor, mégpedig a gránátalma. Ezt a gyönyörű gyümölcsöt többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, (a hagyomány szerint 613 magja miatt).
Lesznek még édes, kerek, almás receptek, most csak egy kis bemelegítés következik, amolyan ráhangolódás az ünnepi előkészületekre.
Hozzávalók a rós hásánói almás pitéhez:
A tésztához:
190 g liszt
50 g kristálycukor
1/4 teáskanál só
115 g vaj
60 ml jéghideg víz
A töltelékhez:
2 nagy alma, meghámozva és szeletekre vágva
50 g méz
1,5 evőkanál liszt
2 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
2 marék pekándió (fele egyben, fele apróra vágva)
Sós karamell szószhoz:
100 g cukor
40 g vaj, felkockázva
2 nagy csipet só
100 ml tejszín, felmelegítve
Az almás pite elkészítése:
A tésztához a lisztet, a kristálycukrot és a sót összekeverjük, majd a nagy lyukú reszelőn belereszeljük a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzáöntjük a valóban jéghideg vizet és gombócot gyúrunk belőle. Koronggá lapítjuk, fóliába csomagoljuk, és minimum egy órára a hűtőbe tesszük. (Dolgozhatunk előre is, így akár 48 órával hamarabb elkészíthetjük a tésztát.)
Az almát megpucoljuk, kivágjuk a csutkáját, és vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a citromlével és a mézzel, majd a fűszerekkel is. Egy órát ezt is hagyjuk állni.
A sós karamell szószhoz egy magasabb falú serpenyőben alacsony lángon karamellizáljuk a cukrot. Kevergetni nem szabad, mert csak felragad a kanálra. Amikor halványbarna, beledobjuk a vajat és a sót, majd óvatosan felöntjük a forró tejszínnel, és sűrűre főzzük.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, hellyel-közzel kerekre, de mivel ez egy vidékies (Jamie Oliver szerint rusztikus) almás pite, így a forma nem olyan lényeges. Az almát a tészta közepére halmozzuk, és elrendezzük rajta a pekándiót is. A tésztaszélén maradjon egy 5-7 centis perem, amit majd felhajtunk a töltelékre. Miután ez is megtörtént, kenjük le felvert tojással, szórjuk meg apróra vágott pekándióval, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 30 perc alatt süssük meg.
Az almás pitét tálaljuk sós karamellaszósszal meglocsolva, egy-egy gombóc vaníliafagyival.
Sáná tová umetuká, vagyis, jó, és édes 5781-es esztendőt kívánok mindenkinek! (Miért 5781? Mert a hagyomány szerint Ádámot, az első embert, ennyi ideje teremtette az Örökkévaló. Erre emlékszünk minden évben rós hásáná ünnepén.)
Kincs Edit
Szia! Mekkora tepsi/tal szukseges?
fuszereslelek
Szia, ez nem piteformában, hanem csak sütőlapon sül. Akkora lesz, amekkorára nyújtod. Nekem kb 24 centis.
Eva
Szia Eszter, olyan almás pite recepted nincs véletlenül ami parve?
Köszi, Eva
fuszereslelek
Szia! A vaj helyett nyugodtan mehet kókuszzsír, vagy párve margarin, a tejszín helyett pedig jeges víz. Működik úgy is.
Adi
Hab vagy fozotejszin kell bele?
fuszereslelek
Szia! Habtejszin.