Sokan megcsináltátok a harissa-t (videó lejjebb), aminek nagyon örülök, és sokan azt is megkérdeztétek, hogy jó, de mire is használjátok? (Egyébként szerintem már elfogyott, és nincs oka a kérdésnek, de azért válaszolok!) Itt van például ez az almás füstöltsajt-puffancs, vagy nevezzük fánknak, ahogy tetszik, na ez nagyon finom harissa majonézbe tunkolva!
Egyébként ezt a sajtfánkot, vagy puffancsot, ha úgy jobban tetszik, elég sokat sütöm, amikor vendégek jönnek, és nincs időm. A harminc deka sajt pont annyira teszi töménnyé, hogy még nagyon jól esik enni, de szívesen kortyolunk mellé egy kis bort. Bátrak a masszába is tehetnek egy pici harissát, de a sütéstől annak felerősödik az íze, így nem biztos, hogy mindenki szereti majd.
Almás füstöltsajt-puffancs
30 dkg füstölt sajt (15 dkg Karaván, 15 dkg füstölt mozarella)
1 nagy alma
1 csipet só
1 csipet őrölt bors
2 tojás
8 csapott ek liszt
1 csapott kk sütőpor
Olaj a sütéshez
A sajtot lereszeljük, az almát megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojásokat, sót, borsot és a sütőporral elkevert lisztet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Olajos kézzel kisebb gombócokat formázunk. Bő olajat forrósítunk. A gombócokat szép pirosra sütjük benne.
Ha édeset szeretnétek, akkor itt a legfinomabb túrófánk!
És akkor egy kis emlékeztető arról, hogy hogyan készük a házi harissa:
Van ennél egyszerűbb és gyorsabb vacsora, amit borkorcsolyaként is el lehet adni? Naugye!
A harissás majonéz pedig úgy készül, hogy:
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 dl repceolaj
1 kk dijoni mustár
2 kk citromlé
só, bors, pici cukor
A tojást és tojássárgáját egy magas edénybe teszem, hozzáadom a mustárt, majd botmixerrel elkezdem adjust-álni, ami nem egy szép magyar szó, de a lényeget kifejezi. Az első percben cseppenként csorgatom hozzá az olajat, majd amikor már láthatóan emulziót képeztek, akkor bátran beleborítok minden hozzávalót. Hűtőben három napig tökéletes.
1 rész majonéz; 1 rész harissa = boldogság!
Vélemény, hozzászólás?