Ez a cheesecake recept 2015-ben került fel eredetileg a blogra, másfél évvel a szilvás cheesecake után. Akkor ezt írtam, és tulajdonképpen azóta se vitatkozom magammal:
„Tudom én, hogy cheesecake receptekkel tele a padlás, de akkor is meg kellett ezt írnom. Történt ugyanis, hogy a barátnőm egy olyan példányt hozott a fentnevezett süteményből, hogy majdnem elájultunk a gyönyörűségtől. Majdnem olyan, mint az Anyukám mondtában. Muszáj megosztani a receptet, nem lehetünk annyira önzők, hogy megtartjuk magunknak! Legyetek bátrak, és tartsátok be a sütési időket is!”
A keksz alaphoz:
10 db zabkeksz
8 dkg olvadt, de nem forró vaj
A kekszet összetörjük, majd összedolgozzuk a vajjal. 23 centis tortaforma aljába nyomkodjuk, majd 160 fokon 6 percig sütjük, kivesszük a sütőből, de a sütőt nem kapcsoljuk ki.
A krémsajt réteghez:
75 dkg krémsajt (Philadelphia jellegű)
3 egész tojás
12 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart magjai
1 csipet só
Az összes hozzávalót habverővel összekeverjük, majd a langyosra hűlt kekszalapra öntjük, és 170 fokon 18 percig sütjük.
Tejfölös réteg:
45 dkg 20%-os tejföl
4 dkg cukor
1/2 rúd vanília kikapart magjai
Az összes hozzávalót összekeverjük, majd a krémsajt rétegre öntjük, és 170 fokon további 8 percig sütjük.
A tortát teljesen lehűtjük, csak utána tálaljuk, vagyis legalább egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. A tetejét megszórjuk az aszalt meggyel, és csorgatunk rá a whisky-s sós karamellből.
Karamellszósz:
32 dkg cukor
4 ek víz
1 ek citromlé
1,5 dl tejszín
4 dkg vaj
1 tk fleur de sel
1/2 dl whisky
A cukrot a vízzel és a citromlével megolvasztjuk egy lábosban nagyobb lángon. Nem szabad kevergetni, meg fog olvadni mindenhol! Mérsékeljük a lángot, és középbarnára pirítjuk a cukrot. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz! Nagyon óvatosan öntjük hozzá a tejszínt, nehogy ránk-fröccsenjen a cukor, majd belekeverjük a vajat, a sót, és végül a whisky-t is.
Cheesecake vagy sajttorta?
A sajttorta vs. cheesecake vitába nem biztos, hogy szeretnék belemenni, szerintem hívhatjuk bárhogy, érti azt mindenki. És tudom én, hogy valaha nagyon népszerű volt Magyarországon a sós sajttorta körözöttből, és más sajtkrémekből, de a helyzet az, hogy ahogy a világ, úgy a nyelvhasználat is változik. Egészen biztos vagyok benne, hogy az emberek 90%-a a cheesecake-re gondol, ha sajttortát mond.
És akkor még a krémsajt vagy friss sajt fogalmán nem is gondolkodtunk.
[…] kértetek a régi blogból, és nem veszett el, azt elkezdem feltenni ide. Kezdem a két kedvenc cheesecake receptemmel. Vicces, mert amíg nem ismertem a másikat, addig pont erről a Dorie Greenspan […]