Körtéből viszonylag kevés lekvár készül, és ennek nyilván megvan az oka. Ott van rögtön a kajszibarack, vagy az eper, ha már a kifogásokat keresem, de a szilva is mindenképp dobogós, ha lekvárról van szó. Igazságot a körte lekvárnak, mert a körte lekvár finom!
Körte lekvár, vagy körte pálinka?
Bevallom, én is csak két üveggel készítek minden évben, és az a kettő mindig ugyanúgy fogy el: forró gofri tetejére kanalazzuk, némi tejszínhab kíséretében. Pirítósra kenve nem esszük, a palacsintába pedig nem marad.
Hogy mi történik azzal a rengeteg gyönyörű körtével, ami mások kertjében álló körtefán terem? Szerintem körtepálinkaként végzik. Vannak körték, amiket nyilván nem érdemes másra felhasználni, mint a búzával érő körte, de pont a Vilmos körte nekem olyan, mint a málna. Kár a cefrébe tenni.
Mi inkább gyümölcsként esszük, frissen. Ha így nem, akkor pedig körte lekvárként. Néha anyukám meglep egy-egy üveg körte befőttel is, és ilyenkor ősszel mindig sütök is valamit belőle. De a körte lekvár az szent. Az egyetlen olyan lekvárom, amit kicsit cifrázok, és nem csak a gyümölcs van benne. Egy időben nagyon szerettük gyömbérrel, később vöröborral, sőt főztem már össze szilvával is, de ez a vaníliás citromos lett az örök befutó.
Hozzávalók:
- 1 kg körte (megtisztítva 80 dkg)
- 1 rúd vanília, a magjai kikaparva, de a héja is belefőzve a lekvárba
- 4 db szegfűszeg
- 40 dkg befőzőcukor (1:2)
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 0,5 dl limoncello
A körtét megpucoljuk, és felkockázzuk. Általában azt javasolják, hogy vágjuk nagyon apró darabokra, de én átlagosan borsónyira aprítom. Direkt van benne nagyobb és kisebb darab is. Hozzáreszeljük a citromhéjat, ráfacsarjuk a citrom levét, belekeverjük a cukrot és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a limoncello kivételével mindent hozzákeverünk, és nagy lángon tíz percig főzzük. Csak akkor öntjük hozzá a limoncellot is, amikor elzártuk alatta a lángot. Sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba rakjuk.
Nekünk januárban szokott eszünkbe jutni, hogy milyen jó lenne egy kis körte lekvár! Akkor pedig már igazán megérdemeljük a gofrit is.
Körtés poszt nem létezhet Süsü nélkül, aki mindnyájunkkal megismertette a vadkörte népies elnevezését, a vackort.
Jaj, de finom a vadkörte, más nevén a vackor! Eszegetném reggel, délben, és délután hatkor. Húsa roppan, leve csorran, harapd gyorsan akkor! S szádban marad a vadkörte, más nevén a vackor.
Vélemény, hozzászólás?