Húsz éve ezt még sajttortának hívták Magyarországon, de a sajttorta megnevezést azóta csak a cheesecake magyar megfelelőjeként használjuk, ezek a retro partyételek pedig feledésbe merültek. Pedig szerintem a világ legjobb dolga szilveszterkor enni belőle egy szeletet. A szendvicsotrta ugyanis kifejezetten pezsgő alá vagy elé való. Zsíros, finom, és még sós is.
Évekig apám készítette, aztán volt amikor már nem nagyon akarta, de kikönyörögtük, végül rám szállt a feladat. Még most is szereti, de türelme már nincs hozzá. Az igazság az, hogy bár igencsak egyszerű étel, elkészíteni mégis macerás, sokat kell keverni, reszelni, pépesíteni, vágni. Úgyhogy egy kisebb társaságnak nem is éri meg a két-három órás munka, szerintem akkor jó, ha legalább hat-nyolc ember van rá, mint úgy általában szilveszterkor.
A legjobb olasz tramezzini kenyeret vásárolni hozzá. Ez a fehér szendvicskenyér héj nélkül, hosszú téglalapokban kapható, háromszög kis szendvicseket szoktak készíteni belőle, de az Isten is szendvicstortának teremtette. Ennek hiányában szendvicskenyerek héját kell egyformán levágni, és azt használni.
Szendvicstorta
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
1 csomag 250 grammos, 5 lapos tramezzini kenyér vagy 15 szelet fehér szendvicskenyér
Kéksajtos réteg:
12 dkg kéksajt (Dorblue vagy valami hasonló)
1 gerezd fokhagyma
5 dkg pirított, apróra vágott dió
12 dkg natúr krémsajt vagy natúr vajkrém
Körözöttes réteg
25 dkg bryndza
3-4 ek tejföl
2 ek füstölt pirospaprika
1 szál újhagyma
1/2 kk fűszerkömény
2 kk dijoni mustár
Feta sajtos réteg
20 dkg feta sajt
10 dkg natúr krémsajt
3 ek kapribogyó
1 citrom reszelt héja
1 kk kakukkfű
4-5 ek apróra vágott snidling
Curry-s réteg
20 dkg csilis vajkrém vagy natúr krémsajt
1-2 ek sriracha vagy más csilikrém
1 ek curry por
1 ek kurkukma
5 dkg mazsola esetleg apróra vágott aszalt mangó
Kecskesajtos réteg
10 dkg puha kecskesajtkrém
10 dkg reszelhető kecskesajt
1 kisebb cékla 3 milliméteres kockákra vágva, a kockák serpenyőben megpárolva
1/2 gerezd fokhagyma
Az szendvicstorta összeállítása nem bonyolult. Mindegyik krémet külön tálban keverjük alaposan össze. Ha úgy érezzük, nyugodtan fűszerezzük még őket bármivel, ami jól esik.
Egy szelet kenyérre kenjük először a legkeményebb krémet. Nekem idén ez a kéksajtos lett. Erre egy újabb szelet kenyér, majd egy színében elütő réteg következik, amíg minden el nem fogy. Az utolsó krémre már nem teszünk kenyeret, de megszórjuk vagy snidlinggel, vagy petrezselyemmel, hogy ne száradjon ki.
Legalább 24 órára hűtőbe tesszük a szendvicstortát. Vékonyan szeleteljük.
Vélemény, hozzászólás?