Tudom, mert a férjem már több tucatszor elmondta, hogy a finomfőzelék nevével ellentétben a legtöbbeknek borzalomfőzelék. De mit csináljunk, ha én szeretem? És azt is be kell vallanom, hogy még az iskolai csirízest is képes voltam megenni. Persze attól már sokkal finomabbat főzök!
És ha már főzelékpara: itt a másik nagy mumus, a kelkáposzta főzelék, ami szintén lehet nagyon finom ám!
Mert a finomfőzelék finom!
Ha nem vastag rántásban úszik, ha a zöldségek nincsenek rommá főzve, ha van benne vaj, akkor csak finom lehet, és kész!
Kezdjük sorjában:
1. Berántani nem szoktam, viszont mindig főzök bele krumplit is, ami szétturmixolva egy pici keményítővel pont meg is adja a sűrűségét.
2. A zöldségek mindig frissek, kivéve a zöldborsót, abból még szezonban is szeretek fagyasztottat használni.
3. Nem főzőm, hanem a Bosch gőzsütőben 80 fokon párolom 30 percig a zöldségeket full gőz betáplálása mellett. Így pont tökéletes lesz, megpuhul, de még egy kicsit roppanós is, az íze pedig semmit nem veszít az intenzitásából, ráadásul sokkal több tápanyag marad benne, mintha főzném.
4. A zöldségeknek azt a részét, amit nem pürésítek, vajon kissé megpirítom, így még több íz kerül a főzelékbe.
5. A végén vajkockákat és két kanál tejszínt keverek a mártásba, és már eszem is. Általában grillezett sajttal, vagy valamilyen más sajtfélével, de persze bármi jöhet a tetejére, vagy akár minden el is maradhat.
4 adaghoz:
2 nagyobb sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 édeskömény (néha pár rózsa karfiol, sőt akár brokkoli is, vagy csemegekukorica)
1 nagyobb krumpli
1 közepes, zsenge karalábé
5 dkg vaj
2 ek sűrű tejszín
só, bors
A zöldségeket megtisztítom, és egyforma, apró kockákra vágom. Az édeskömény középső részét nem kockázom fel, hanem hosszában hat részre vágom.
Minden zöldséget a gőzsütő perforált tálcájára teszek, majd 80 fokon 30 percig párolom.
Az összes krumplit, és a többi zöldség felét felöntöm kevés keményítővel elkevert vízzel, vagy még jobb ha van zöldségalaplé, sózom, borsozom, és alaposan leturmixolom. Érdemes át is szűrni ha kész.
Felforralom, hogy a keményítő megfőljön, majd hozzáadom a hideg vajkockákat és a tejszínt.
Közben a maradék zöldséget nagyon forró serpenyőben két evőkanál vajon átsütöm.
Tálalás:
Alul a püré, rajta a zöldségek, végül a feltét ha van.
Vélemény, hozzászólás?