Torta reggelire? Nos, nem éppen hétköznapi, sőt, nem is gyakori, de ilyenkor megesik. A sós karamellás macesztorta ugyanis Záli lányom kedvence, és reggel van az időszak, amikor ez belefér. Egy évben egyszer van csak peszah, miért ne lehetne? Sütök persze csokisat is, de abban nincs tejtermék, remélem lesz időm megírni holnap hajnalban azt is.
A macesztorta piskótája mindig ugyanaz:
8 tojás szétválasztva
8 ek cukor
8 ek maceszliszt
8 ek dió ledarálva
csipet só
A tojások sárgáját habverővel fehéredésig keverjük a cukorral. Beleszitáljuk a maceszlisztet, majd beleszórjuk diót is. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. Egy kanálnyi habbal kicsit meglazítjuk a maceszlisztes masszát, majd belekeverünk még két kanálnyi habot. Csak ezután adjuk hozzá az összes többit, vigyázva, hogy ne törjön meg nagyon.
Sütőpapírral béleljük, vagy kikenjük a tortaformát, és belesimítjuk a masszát. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, ez kb. 30 perc. Teljesen kihűtjük, majd óvatosan két, vagy három lapra vágjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
A sós karamella krém:
250 g cukor
3 ek víz
100 g vaj
100 g tejszín
1/2 kk só
500 g mascarpone
A cukrot a vízzel felforrósítjuk, majd alacsony lángon karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, és apró kockánként hozzáadjuk a vajat. Óvatosan dolgozzunk a forró karamellel! Amikor a vaj elolvadt, belekeverjük a tejszínt és a sót. Hagyjuk teljesen lehűlni.
A hideg sós karamellát robotgép keverőtáljába tesszük, és nagy fokozaton amilyen lazára csak tudjuk, átkeverjük. Végül hozzáadjuk a mascarponét., és ezzel is alaposan, habosra keverjük.
A sós karamellás macesztorta összeállítása:
Óvatosan három részre vágjuk a macesz piskótát, és megtöltjük a sós karamellás krémmel úgy, hogy e tetejére is jusson. Egy éjszakát mindenképp tegyük hűtőbe felszeletelés előtt. Három napig bőven eláll.
Andrásné Berszán
Kedves Eszter! Csak nemrégiben ismertem meg a blogodat,a Kl ubrádióban hallgatva a heti keddi Dési Jánossal folytatott „ízes” perceket. Babkát már csináltam,bár nem a Te recepted szerint,de nagyon ízlett.Igaz cukorszirupot nem tettem rá-nem volt a receptben-egyébként is cukros vagyok,de tejjel finom volt. Szeretném megcsinálni a kakaós rumos macesztortát.de nem tudom,hol vehetnék maceszlisztet.Ha ebben segítenél,nagyon megköszönném.Azt hiszem,sűrűn fogom látogatni az oldaladat,bár nem vagyok zsidó ,de isteni recepteket láttam itt. Várom válaszodat.Üdv.Berszán Panni