Érdekes, hogy a sok nyári, sütés nélküli desszert közé nagyon ritkán sorolják be a tiramisut, pedig a kritériumoknak tökéletesen megfelel. A fekete ribizlis nyári tiramisu pedig még nevében is odavaló!
Ottolenghi épp most osztotta meg a saját, epres változatát, amit én is nagyon szeretek, de ha igazán jót szeretnétek enni, akkor bizony fekete ribizlivel kell készíteni a tiramisut! (És a fekete ribiszkés pitét is, ezt már 11 éve is tudtam!)
Fekete ribizlit a tiramisuba!
Igazából írhattam volna bármilyen süteményt, ugyanis a lényeg most nem a tiramisu, hanem a gyümölcs. Talán jobb is lett volna az Igazságot a fekete ribizlinek! – címet adnom a posztnak, de tudom, hogy akkor sokan nem olvastátok volna el. Pedig…
Múltkor sütöttem egy áfonyás cheesecake-et, és rájöttem, hogy az áfonya méltatlanul akkora sztár. Még a vad, erdőben gyűjtött áfonya is olyan kis semmiség egy ízes fekete ribizlihez képest! Sokan nem szeretik, és ennek talán pont a gyerekkorunkban kapható fekete ribizli ízű teák az okai, annak ugyanis az égvilágon semmi köze a valódi gyümölcshöz.
Fagyasztható, kiolvasztás után pedig olyan, mint újkorában
Kevés gyümölcsről mondható ez el, de a fekete ribizli alig szenvedi meg a fagyasztást. Köszönhető ez a kicsit vastagabb héjának, ami bent tartja a csodálatos levét.
Rum, valódi kakaó, zsíros mascarpone: mind csak kiemelik a ribizli csodálatos ízét. A három együtt pedig valami elképesztően finom desszertet eredményez, tiramisut a négyzeten. Míg az epermisu olyan kis nőies, vagy egyenesen gyerekeknek való édesség, addig meg merem kockáztatni, hogy a fekete ribizlis változat egyenesen felnőtteknek való, sűrű vörösbor mellé, esetleg a túlhűtött pezsgő párjaként.
Azt hiszem, a gyerekek nem is igazán szeretik, de nem is baj ez mindig: több marad nekünk.
Hozzávalók:
4 presszókávé (esetleg 3 ek instant kávé)
3 dl víz (ha instant kávét használunk, akkor forró)
1 dl rum
10 dkg porcukor
1 csipetnyi só
4 db tojás
50 dkg mascarpone
26 db babapiskóta
3 ek holland kakaópor
20 dkg fekete ribizli
Előbb a csodás tiramisu krémet készítsük el. Ehhez a tojásokat válasszuk szét, a sárgáját a porcukor felével keverjük a mascarponéhoz. A tojásfehérjéket a sóval verjük kemény habbá, úgyhogy közben hozzáadjuk a porcukor másik felét. Több részletben keverjük a habot a mascarponéhoz, hogy könnyű krémet kapjunk.
A kávét keverjük el a rummal, majd mártsuk bele a babapiskótákat, de egyszerre csak annyit, amennyit pont felhasználunk. Tegyünk egy forma aljába piskótát, majd szórjuk meg a fekete ribizlivel. Erre halmozzunk a mascarponés krémet, majd egy újabb adag piskótát, és így tovább.
Rum helyet használhatunk Cassis likőrt is, ami egy nagyon finom francia fekete ribizli likőr, és még különlegesebbé teszi a nyári tiramisu ízét, de ha nincs otthon, akkor csak azért megvenni talán túlzás lenne, bár ránk még soha nem romlott…
Tegyük a kész nyári tiramisut a hűbe 24 órára, majd fordítsuk ki, szórjuk meg alaposan kakaóporral, és már tálalhatjuk is. Természetesen nem is muszáj kifordítani, lehet kakaózni a tetejét is, és csak egyszerűen kanállal szedni. Vagy kanállal enni.
Vélemény, hozzászólás?