A thai kacsamell saláta az összcsaládi kedvenc nálunk. Talán egyikünk sem nevezné meg legkedvesebb ételeként, de ha arról van szó, hogy mi az, amit mindnyájan nagyon szeretünk, akkor egyértelműen erre tennénk le a voksunkat. A kacsamell, sőt a kacsa minden porcikája a kacsacombtól kezdve a kacsamájig különben is nagyon népszerű nálunk, de szerencsére eljött az az idő is, amikor már Záli is bírja a csípőset, így egyre több csilivel készült fogás készül vacsorára. Ilyen télközepi, szürke napokon szinte kötelező fogás!
Thaijellegű – tájjellegű
A Kis parázs vendéglőt jelölném meg a recept tulajdonosának, legalábbis úgy rémlik, náluk ettük az eredetinek mondott kacsamell salátát. A neten kutakodva hamar kiderült, hogy sajnos nem a valóban thai recept, hanem csak egy budapesti változat, de hiába van pestiesítve, mégis elképesztően finom.
Az eredeti thai pad ped is egy kacsamell saláta
Érdemes megnézni ezt a videót, így lesz némi elképzelétesek a tahi kacsamell saláta eredetijéről a pad ped-ről. Először is, az eredeti nem kacsamellből, hanem egy egész kacsából készül, amit csontozás után bárddal aprítanak.
Menta, galangal, tahi citromfű és földimogyoró
A legnagyobb különbség talán a menta hiánya, helyette egy thai bazsalikomfélét, a „tree basil”-t használják.
Galangal nálunk is kapható, de a filmbéli fiatal hajtással még nem találkoztam, így én szeletekben tettem az ételhez, és csak ízesítőként használtam. Helyette viszont sok thai citromfüvet adtam a kacsához.
Szintén a magyar változat sajátja a lila hagyma és sok földimogyoró is, de ezek annyira működnek, hogy hiába láttam az autentikus receptet, egyszerűen képtelen voltam elhagyni.
Nyilván a csilit is erősen leredukáltam, és a kacsamellet is csak átküldtem egy húsdarálón. Hiába, a bárd-techinkámon van még mit csiszolni.
Thai kacsamell saláta 6 főre
- 1 kk római kömény megpirítva
- 1 kk koriander mag megpirítva
- 4 egész kacsamell (80 dkg összesen) ledarálva
- 8 kaffír lime levél vékony csíkokra vágva
- 1 ek thai curry paszta
- 2 piros chili
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 ek thai halszósz
A tetejére:
- 6 nagy marék menta durvára vágva
- 1 fej lila hagyma felkockázva
- 10 dkg pörkölt földimogyoró apróra vágva
- 3 lime negyedekre vágva
- + friss chili a tálaláshoz
A római köményt és a koriandermagot mozsárban megtörjük. Visszatesszük a serpenyőbe, és hozzáadjuk a curry pasztát. Egy perci pirítjuk, majd rádobjuk a kacsamellet, a lime levelet, a zúzott chilit és zúzott fokhagymát, végül ráöntjük a halszószt is. Nagy lángon, folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús teljesen zsírjára nem sül, és kissé meg nem pirul.
Közben a mogyorót felaprítjuk, a hagymát felkockázzuk, és a mentát is felvágjuk. Tálalásnál a lehető legtöbbet szórunk ezekből a kacsa tetejére. Rizzsel tálaljuk.
Citromfüvet, lime levelet, thai halszószt, curry pasztát, mentát, citromfüvet és halszószt Budapesten talán az Ázsia Bt-nél a legegyszerűbb egyszerre megvenni a Nagycsarnok mellett. A menta kivételével én mindenből tartok a mélyhűtőben, így csak ritkán kell vásárolni.
[…] maradékával, locsolunk rá még olajat, és megszórjuk nagyobb mentalevelekkel. (Ha szereted a mentás, csilis salátákat, akkor ez is tetszeni fog!)Frissen jó, de ha mégis megmarad, másnap érdemes pár szem […]