Így készül a tökéletes babka. Sok csokoládé, sok vaj, dió és mazsola, pont úgy, mint ahogy Jeruzsálemben sütik. Az illata minden péntek délelőtt betölti a piacot, és még otthon is annyira intenzív, hogy muszáj megenni, mert különben nem hagyja nyugodni az embert. A csokoládés babka Yotam Ottolenghinek köszönheti világraszóló karrierjét, de már azelőtt is finom volt, hogy bekerült volna a könyvébe.
Babka, vagyis nagymama
Ez az eredetileg nagymamát jelentő sütemény (lengyelül a babka nagymama, nagymamácska) előfordul még krantz néven is, de akad magyar megfelelője is, a csokis csúrgós kalács. Nem ennyire látványos, de az is finom, csakúgy, mint az ünnepi, mazsolás barhesz.
Jellemzően szombat reggelire szoktunk inkább enni, de persze ebéd helyett, vacsora előtt vagy után is tökéletes. Babka mindenkor!
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1,2 dl tej
- 1 ek cukor
- 9 dkg vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 12 dkg étcsokoládé
- 3 dkg kakaó
- 8 dkg dió
- 8 dkg mazsola
Cukorszirup:
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk a tejben. Hozzáadjuk a tojást, a puha vajat és a sót, beleszitáljuk a lisztet, és alaposan kidagasztjuk géppel. Becsomagoljuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
A csokoládés töltelékhez, a vajat és a csokit mikróban kiolvasztó funkción összeolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, nem jó, ha nagyon folyik.
Cukorsziruphoz a vizet cukorral addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik.
A tésztát nagy téglalappá nyújtjuk, megkenjük a csokoládékrémmel, megszórjuk a dióval és a mazsolával, majd a hosszabbik oldalával párhuzamosan szorosan feltekerjük.
Tényleg szorosan!
Egy éles, nagy késsel hosszában kettévágjuk a tekercset, és a vágott felükkel felfelé összefonjuk úgy, hogy a szép nyitott fele legyen végig kifelé. Sütőpapírral bélelt formába tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 30 percre.
Néha sütés előtt még hűtőzöm fél órát, aztán szobahőmérsékelten kelesztem picit, de van, amikor azonnal a sütőbe tolom.
Miután a babka megsült, meglocsoljuk a sziruppal. Langyosan a legfinomabb.
Gábor
Ez a recept és ez a Babka úgy tökéletes ahogy van. A recept kiváló adalékokkal dolgozik, gondolok itt a tonkababra és nagyon jók az instrukciók. Hűtőzés stb. Anníira kiváló a recept hogy pont ilyen lett a miénk is.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, én esküszöm ilyen finom kalácsot még életemben nem ettem és Csilla sem. Illata az íze az állaga puhasága mind toronymagasan tökéletes.
Elképesztő! pedig heti szinten sütünk, tehát van rutin. Lenyűgöztél minket! 🙂
Köszönettel – Gábor és Csilla
Betti
Több babka receptet is megnéztem, de azok mind melósabbak voltak, mint ez. Megsütöttem már kétszer, tökéletes lett. Köszönöm a receptet.
Nagy Bernadett
Nagyon nagyon finom. Több babka receptet is megnéztem, ez volt a legegyszerűbb, illetve bízom a receptjeidben, ezért választottam ezt a receptet. Már többször is meg kellett sütnöm, nagyon köszönöm a receptedet.
Gabriella
Szivesen venném a csurgóskalács receptjét, amit emlit a videóban :).
Adrienn
Fantasztikus a recept, a vegeredmeny hibatlan lett es mire feleszmeltem, mar alig maradt belole. Koszonjuk!
fuszereslelek
Nagyon örülök! Köszönöm a visszajelzést!
Szabóné Juhász Mária
Kedves Eszter!
Azt szeretném kérdezni, hogy karácsony előtt, mennyi idővel lehet előbb sütni, hogy karácsony estéjén még finom legyen. Nem vagyok rutinos sütő, de igyekszem, hogy finomat süssek.
Köszönöm a receptet.
fuszereslelek
Kedves Mária!
Igazság szerint ez egy kelt tészta, úgyhogy frissen a legjobb. Az is igaz viszont, hogy a tésztában is van vaj, illetve a töltelék is vajas, úgyhogy talán két napig még frissnek mondható. Ha előre sütöd, miután teljesen kihűlt, csomagold be alaposan, és amikor eszitek, tedd be 7-8 percre 100 fokra gőzös sütőbe. Az nagyon felfrissíti majd.
Szabóné Juhász Mária
Köszönöm szépen a választ. Nagyon örültem, hogy írtál. A csokoládés babkát már megsütöttem és az a vélemény, hogy finom. Ez próba sütés volt.
További receptek írásához minden jót kívánok!